23.08.2010 NTVMSNBC
İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş: Küresel iklim değikliğinin etkileri ve sonuçlarını yaşamaya başladık...
Türkeş, gölgede 35 derece olan sıcaklığın yüksek nemle 40 derece ve daha üzerinde hissedildiğini belirterek, bu dönemin insan, hayvan ve bütün canlılar üzerinde baskı oluşturduğunu, canlıların aşırı terlemeyle su kaybettiğini, insanların kendisini mutsuz hissettiğini savundu. ''Ormanlık alanlarda kuruma oldu''
Doç.Dr. Murat Türkeş, ormanlık alanlarda hassas bir durum oluştuğuna işaret etti.
Çanakkale dahil tüm ormanlık alanlarda aşırı buharlaşma ve terleme nedeniyle, kuruma meydana geldiğini anlatan Türkeş, uzun süreli sıcak hava baskınından sonra, rüzgarın artabileceğini, bununla birlikte orman yangını riskinin çok yüksek olduğunu bildirdi.
Türkeş, şöyle konuştu''İklim bilimcilerin yıllardan beri söylediği gibi aşırı hava ve iklim olaylarında da ekstrem değişiklikler oldu. Nedir bunlar? Kışın donlu günlerin sayısı ve kar yağışı azalıyor, ama özellikle yaz döneminde de genel küresel iklim değişikliği etkisinin yanı sıra sıcak hava dalgalarının şiddetinde, etki alanında ve süresinde de artış oluyor.
Son yıllarda bu coğrafyada Doğu Avrupa'da, Karadeniz Havzası'nda Sibirya'nın batısına kadar olan çok geniş bir coğrafyada çok etkili uzun süreli ve şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşadık. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini, sonuçlarını yaşamaya başlıyoruz.'' ''Mevsimler astronomik olarak yerinde duruyor''
Türkeş, mevsimlerin astronomik olarak yerinde durduğunu, ancak hissedilenin başka bir şey olduğunu söyledi.
Kışların daha sıcak ve kurak, yazların daha sıcak, bazı yerlerde hem sıcak ve kurak, bazı yerlerde ise sıcak ama aynı zamanda da şiddetli yağış hava olaylarının yaşandığını dile getiren Türkeş, donlu ve kar yağışlı günlerin sayasının azalmasıyla baharın daha erken gelmiş gibi hissedildiğine işare etti.
Astronomik olarak mevsimlerde değişiklik olmadığını, tarihlerin belli olduğunu ifade eden Türkeş, ''Ama klimatolojik olarak biz mevsimlerin değiştiğini görüyoruz'' dedi.
Türkeş, kış mevsiminde gece en düşük sıcaklıkların yükselmeye başladığına dikkati çeken Türkeş, donlu, buzlu, kar yağışlı günlerin sayısının azaldığını belirtti.
Gecelerin daha sıcak geçmesinin enerji ve su tüketimini artırdığını vurgulayan Türkeş, şunları kaydetti: ''Kendi yarattığımız iklim değişikliği nedeniyle, daha sıcak geçen mevsimlerde, yüksek sıcaklığın etkisini azaltmak için daha fazla elektrik enerjisi kullanıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerinden kurtulabilmek için yüksek enerjiyle karşılık veriyoruz. Bu da insanın, iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisinin ne kadar ciddi olduğunu ve kısır döngüye dönüştüğünü gösteriyor.'' ''Akdeniz iklimi 10 bin yılda evrimini ancak tamamlamış''
Doç. Dr. Murat Türkeş, sonbahar mevsiminin bu yıl biraz geç hissedileceğini söyledi.
Pazartesi gününden sonra yine sıcak bir ağustos yaşanacağını belirten Türkeş, kuzeyden geçen hafif serin hava sisteminin etkisinin geçtiğinde ağustos ayının, normal sıcaklıklarına dönüleceğini bildirdi.Bunun iklimin kendi doğal değişkenliğinin değişmesi olduğunu anlatan Türkeş, Türkiye ve bölgesinde sıcaklıkların genel olarak artış eğilimi gösterdiğini kaydetti.Türkeş, yağışlar ve özellikle de kış yağışlarında azalma yaşandığını, bunlarla birlikte yağış ve sıcaklık rejimlerinde de değişiklikler olduğunu belirterek, ''Son 10 bin yılda evrimini ancak tamamlayan Akdeniz iklimi, yüksek mevsimsellik ve değişkenlikle nitelenir. Küresel iklim değişikliği, onun bu değişkenliğini artırıyor'' diye konuştu.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013