YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2010

Munzur'da 'HES Sondajı'na İzin Yok

  • 23.08.2010 Radikal

    Munzur'da hidroelektrik santralı için sondaj çalışması yapan işçiler çevrecilerin girişimiyle gözaltına alındı. Sondaj için malzeme getiren kamyon da emniyete çekildi

    Tunceli Munzur Vadisi’nde çevrecilerin yaptığı eylem sonucunda hidroelektrik santralı (HES) projesi için çalışma yapan şirket elemanları gözaltına alındı. Sondaj makineleri ise polis merkezine çekildi. Tuncelili avukat Barış Yıldırım, Munzur’un Milli Park olması nedeniyle HES için verilen izinlerin geçersiz olduğunu ve Munzur’da yapılan her türlü çalışmanın kanunsuz olduğunu ileri sürerek, çalışmaları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

    Munzur Vadisi Milli Parkı üzerine yapımı planlanan ‘Kaletepe 1’ ve ‘Kaletepe 2’ barajları için yüklenici firmanın sondaj çalışması yaptığının duyulması üzerine Tuncelili çevreciler bölgeye giderek eylem yaptı. Sondaj makinesi taşıyan iki kamyonun yolunu kesen yaklaşık 40 çevreci, ‘Munzur Vadisi Milli Parkı doğal sit alanı ilan edilsin’ yazılı pankart açtı. Tunceli - Ovacık karayolunu bir saat trafiğe kapatan çevreciler, sondaj çalışmasının yasal olmadığını savundu.

    Olay yerine gelen Tunceli Emniyet Müdürü Yardımcısı Mustafa Açıkgöz ile yapılan görüşme sonucunda çevreciler yolu açtı. Sondaj makinelerini taşıyan kamyonlar emniyete çekildi. Taşeron firmada çalışan üç işçi ve bir mühendisin emniyette ‘şüpheli sıfatıyla’ ifadesi alındı. Olayın duyulmasının ardından çevreciler bu kez kent merkezinde toplanıp yürüyüş yaptı. Yaklaşık 400 kişi sloganlarla yürütülen baraj çalışmasını protesto etti. Çevreciler adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Temsilcisi avukat Barış Yıldırım, sondaj çalışmasının yasal olmadığını belirterek şunları dedi:

    “Munzur Vadisi Milli Parkı’nın uzun devreli gelişme planı hazırlanmadan yapılacak bütün çalışmalar suç. Uzun devreli gelişme planı hazırlanmadan, Milli Park sınırları içinde hiçbir tesise izin verilemez. Sondaj çalışması yaparak ‘biz yetkililerden izin aldık’ diyorlar o yetkililerle birlikte suç işlediler.”

    Avukat Yıldırım 2002’de de Köy Hizmetleri il müdürünün vadide yaptığı bir yol çalışması nedeniyle ‘Mili Parklar Kanunu’na muhalefetten para cezasına çarptırıldığını hatırlatarak, “Yaptığımız eylem sonucunda çalışmaları yapanlar hakkında yasal işlem yapıldı. Araçlar Emniyet’e çekildi. Munzur’daki Mercan HES’in de kaçak olduğunu kanıtladık. Bundan sonra buraya yapılması planlanan beş HES’in da takipçisi olacağız” dedi.

    Serbest bırakıldılar

    Munzur’da sondaj çalışmasını yapan taşeron işçilerinden Ali Çelik, Ramazan Çelik, Selim Avan polise verdikleri ifadede sondaj çalışması yaptıkları yerin Milli Park olduğunu bilmediklerini söyledi. Sondaj çalışmalarından sorumlu taşeron firmada mühendis olarak çalışan Bülent Ateş’se, yaptıkları çalışmaya bir grup kişinin engel olduğunu ve kamyonlarının önünü kesildiğini ifade etti. Şüpheli olarak ifadeleri alınan dört kişi işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Polis otoparkına çekilen araçlar da yapılan yasal işlemlerin ardınadan teslim edildi.

    Munzur Vadisi’ne yaklaşık 15 yıl önce yapılan ve halen üretim yapan MERCAN HES’in Milli Parklar sınırları içinde olduğu ortaya çıkmış, Çevre ve Orman Bakanlığı da bu durumu kabul edip soruşturmanın devam ettiğini açıklamıştı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu