YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Ağustos 2010

BP Petrol Sızdıran Kuyuyu Kapayacak

  • 02.08.2010 BBC Türkçe

    İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'nde sızıntı yapan petrol kuyusunu tamamen kapatmaya hazırlanıyor.

    Denizin dibindeki kuyunun üzeri iki haftalığına geçici bir kapakla örtülmüştü.

    BP'nin kuyuyu tamamen kapatma işlemine bu akşam başlayabileceği bildiriliyor.

    Meksika Körfezi'nde BP tarafından işletilen petrol platformunun üç ay önceki bir patlama ardından çökmesi üzerine başlayan sızıntı ABD tarihindeki en büyük çevre felaketlerinden birine yol açtı.

    Sızıntıyı tamamen önlemenin tek yolunun ise kuyunun "dipten tıkanması" olduğu söyleniyor.

    Bunun için de kuyuya çamur ve çimento pompalanacak.

    Louisiana açıklarındaki petrol platformunda 20 Nisan'da meydana glen patlama, 11 işçinin ölümün ve denize günde 60 bin varil petrol sızmasına neden olmuştu.

    Petrol platformunu işleten BP, geçen hafta, petrol sızıntısını önlemek için 32 milyar dolar ayırdığını ve 17 milyar dolar zarara girdiğini açıkladı.

    Sızıntı sadece bir çevre felaketine yol açmakla kalmadı, dört Amerikan eyaletinde kıyılardaki yaşamı da derinden etkiledi.

    Tıkama şart

    Sızıntıyı durdurma çabalarından sorumlu Amerikalı yetkili Amiral Thad Allen, devam etmekte olan testlerin sonucuna göre, kuyuyu tamamen tıkama çalışmalarına bu akşam başlanabileceğini söyledi.

    Teorik olarak, iki geminin pompalayacağı çamurun, sızan petrol ve gazı, denizin dibindeki rezervuara hapsetmesi gerekiyor.

    Bu işlemden sonra yeni bir sızıntı meydana gelmezse, üzerine çimento dökülerek, kuyunun ağzının tamamen mühürlenmesi gerekiyor.

    Mayıs ayında da benzeri bir girişim düzenlenmiş, ancak sızıntının basıncının yüksek olması nedeniyle başarılı olmamıştı.

    Tekrar başlayacak olan dipten tıkama operasyonunun Ağustos ayının sonundan önce tamamlanması beklenmiyor.

    Amiral Thad Allen, BP'nin denizin üzerine yayılan petrolü dağıtmak için kimyasal maddeler kullanmasını da savundu ve bazen ellerinde başka çare kalmadığını söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu