YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ağustos 2010

Dalyan'ın Kurtuluşu Elektrikte

  • 01.08.2010 Radikal

    ANTALYA - Dalyan’da 600’e yakın dizel yakıtlı teknenin motorlarının elektrikli motora çevrilmesi amacıyla başlatılan proje, üç yaşına girdi. Projede hedef elektrikli motorlar sayesinde Dalyan’da sulara karışan sintine suyunu, egzoz gazlarını ve gürültü kirliliğini azaltmak.

    Dalyan, denize bağlı tatlısu kanalları ve göl sistemiyle bir doğa harikası. Ancak kirlilik riski altında.

    Proje, İnci Akü Ar-Ge birimindeki mühendislerin öncülüğünde sürdürülüyor. İnci Akü proje yetkilisi Onur Eren Caretta Projesi adı verilen projeyi, Deniz Temiz Derneği TURMEPA’nın davetiyle başlattıklarını söyledi. Eren “Projeyi,Türkiye’nin çevre açısından özellikli ve hassas noktaları başta olmak üzere tamamına yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

    TURMEPA Dalyan Bölge Koordinatörü Yücel Okutur da Dalyan’ın 13 bin farklı bitki çeşidini barındıran bir bölge olduğunu hatırlatarak konuştu:

    “Dalyan kanallarında dolaşan teknelerin çoğunda kullanım ömrünü doldurmuş, yağlı mazotlu motorlar var. Dalyan’daki 600’e yakın  tekneden günde 3 ile 5 ton civarında yağlı ve mazotlu sintine suyu denize  karışıyor. Bu bir doğa cinayetidir. Kirli su kanaldaki su yüzeyinde ciddi bir  tabaka oluşturuyor. Bu tabaka kanalın kenarındaki sazlara ve buradaki ağaçların bitkilerin köklerine ulaşarak onları kurutmuş durumda. Bu kanallarda ülkemizde çok nadir bulunan canlılar da yaşamaktadır. Balık, yengeç ve kaplumbağa türleri gibi. Böyle devam edilirse, doğa harikası Dalyan kanallarında ölüm başlayacaktır. Bu suyun ölmesi demek Köyceğiz gölünün, kanalın, lagün denilen deltanın ve önündeki denizin ölmesi demektir. Şarj edilebilir elektrik motorlu tekneler Dalyan’ın kurtuluşu anlamına gelmektedir.”

    Belgeseli çekiliyor

    Dalyan’daki dizel teknelerin elektrikli teknelere çevrilmesi projesi, 2007’de başlamıştı. Projenin üçüncü yılında bir de belgesel çekiliyor.         

    Çekimleri Dalyan ve çevresinde devam eden belgesel filmin yönetmenliğini Kemal Alptekin yürütüyor. Belgeselin sualtı görüntü yönetmenliğini Anadolu Ajansı Kaş Yurt Muhabiri ve sualtı görüntü yönetmeni Cumhur Ayar üstlendi.Yönetmen Kemal Alptekin birkaç gün önce sualtı çekimleri yapmak istediklerini, ancak su altındaki görüş mesafesinin 30 santimetre kadar olduğunu görünce çok üzüldüklerini anlattı:

    “Fosil yakıtla çalışan motorlu teknelerin elektrik motorlu teknelere dönüşüm süreci hızlanırsa, Dalyan suyunun berraklaşacağına inanıyoruz. Üstelik artık gürültü kirliliği de olmayacak. Elektrik motorlu tekneler ekonomik anlamda da sahiplerinin işine yarayacak. Bu konuda bir belgesel film yapıyoruz. Prototip teknenin her türlü testleri yapılmış durumda. Elektrikli teknenin çevresel etkileri çok olumlu. Ekibimizle  beraber bunu belgelemeye çalışıyoruz.” (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu