01.08.2010 Radikal
ANTALYA - Dalyan’da 600’e yakın dizel yakıtlı teknenin motorlarının elektrikli motora çevrilmesi amacıyla başlatılan proje, üç yaşına girdi. Projede hedef elektrikli motorlar sayesinde Dalyan’da sulara karışan sintine suyunu, egzoz gazlarını ve gürültü kirliliğini azaltmak.
Dalyan, denize bağlı tatlısu kanalları ve göl sistemiyle bir doğa harikası. Ancak kirlilik riski altında.
Proje, İnci Akü Ar-Ge birimindeki mühendislerin öncülüğünde sürdürülüyor. İnci Akü proje yetkilisi Onur Eren Caretta Projesi adı verilen projeyi, Deniz Temiz Derneği TURMEPA’nın davetiyle başlattıklarını söyledi. Eren “Projeyi,Türkiye’nin çevre açısından özellikli ve hassas noktaları başta olmak üzere tamamına yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.
TURMEPA Dalyan Bölge Koordinatörü Yücel Okutur da Dalyan’ın 13 bin farklı bitki çeşidini barındıran bir bölge olduğunu hatırlatarak konuştu:
“Dalyan kanallarında dolaşan teknelerin çoğunda kullanım ömrünü doldurmuş, yağlı mazotlu motorlar var. Dalyan’daki 600’e yakın tekneden günde 3 ile 5 ton civarında yağlı ve mazotlu sintine suyu denize karışıyor. Bu bir doğa cinayetidir. Kirli su kanaldaki su yüzeyinde ciddi bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka kanalın kenarındaki sazlara ve buradaki ağaçların bitkilerin köklerine ulaşarak onları kurutmuş durumda. Bu kanallarda ülkemizde çok nadir bulunan canlılar da yaşamaktadır. Balık, yengeç ve kaplumbağa türleri gibi. Böyle devam edilirse, doğa harikası Dalyan kanallarında ölüm başlayacaktır. Bu suyun ölmesi demek Köyceğiz gölünün, kanalın, lagün denilen deltanın ve önündeki denizin ölmesi demektir. Şarj edilebilir elektrik motorlu tekneler Dalyan’ın kurtuluşu anlamına gelmektedir.”
Belgeseli çekiliyor
Dalyan’daki dizel teknelerin elektrikli teknelere çevrilmesi projesi, 2007’de başlamıştı. Projenin üçüncü yılında bir de belgesel çekiliyor.
Çekimleri Dalyan ve çevresinde devam eden belgesel filmin yönetmenliğini Kemal Alptekin yürütüyor. Belgeselin sualtı görüntü yönetmenliğini Anadolu Ajansı Kaş Yurt Muhabiri ve sualtı görüntü yönetmeni Cumhur Ayar üstlendi.Yönetmen Kemal Alptekin birkaç gün önce sualtı çekimleri yapmak istediklerini, ancak su altındaki görüş mesafesinin 30 santimetre kadar olduğunu görünce çok üzüldüklerini anlattı:
“Fosil yakıtla çalışan motorlu teknelerin elektrik motorlu teknelere dönüşüm süreci hızlanırsa, Dalyan suyunun berraklaşacağına inanıyoruz. Üstelik artık gürültü kirliliği de olmayacak. Elektrik motorlu tekneler ekonomik anlamda da sahiplerinin işine yarayacak. Bu konuda bir belgesel film yapıyoruz. Prototip teknenin her türlü testleri yapılmış durumda. Elektrikli teknenin çevresel etkileri çok olumlu. Ekibimizle beraber bunu belgelemeye çalışıyoruz.” (aa)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013