YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2010

Azap Gölü 'Azap' İçinde

  • 29.07.2010 Radikal

    Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes Nehri ve Bafa Gölü'nden sonra üçüncü büyük sulak alanı olan Azap Gölü'nde yaşanan kirlilik nedeniyle ekosistemin çökmesine yol açtığı, doğal sistemin en üst basamağında yer alan kuşların bile ölmeye başladığı bildirildi.

    Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Azap Gölü’nde, çevresindeki tarım arazilerinden ve Menderes Nehri’nden gelen kirlilikle meydana gelen balık ölümleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan tabankirliliği ve metan gazı oluşumuyla ekosistemin bozulduğunu belirtti.

    Sürücü, şunları kaydetti:"Ölen balıkları kuşlar yiyor. Bunun sonucunda göldeki doğal dengenin en  üst basamağını oluşturan kuşlar da ölmeye başladı. Normalde yanlarına hiç  yaklaştırmayan, uzaktan dürbünle bakıldığında bile rahatsız olarak hemen uçan bu  kuşlar, yanı başlarına gelmemize rağmen uçmuyorlar. Kuşların ölmeye başlaması çok  vahim bir durumu göstermektedir. Gölde şu anda ekosistem çökmüştür. Çevresinde  yaşam devam etmektedir. Ancak gölden su içen hayvanları, göl suyundan  sebzelerini, tarlalarını sulayanları neler beklediği konusunda kimsenin bilgisi  yok. Azap Gölü’ne acil dikkat çekiyoruz, göle bu kadar ’azap’ çektirmeyin  diyoruz."

    Sürücü, EKODOSD üyesi Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri  Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erol Kesici’nin, Azap Gölü’ne ilişkin hazırladığı  raporun, göl suyunun ölen canlıların tabanda çürümesiyle ortaya çıkan zehirli  "Microcystis aeruginosa" içerdiğini ortaya koyduğunu, Azap Gölü’nün suyunun  hiçbir canlıya içirilmemesi, gölden balık tutulmaması, suyunun tarımda  kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu da kaydetti.(

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu