26.07.2010 Radikal
Sakarya'da Aksu Deresi üzerine hidrolektrik santrali(HES)yapılması karşı çıkan 150 kişilik grup, kararın iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler kararı protesto ederek basın açıklaması yaptı.
Düzce sınırlarındaki Sağlamsu ve Emeksiz Mevkii'nden doğan, Sakarya'nın Hendek İlçesi'ne bağlı köylerden geçerek yine Düzce'nin Gölyaka İlçesi'ndeki Efteni Gölü'ne dökülen Aksu Deresi üzerine yapılması düşünülen hidrolektrik santralına (HES) karşı çıkan 28 köyde oturanları temsilen yaklaşık 150 kişilik grup, kararın iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler kararı protesto ederek basın açıklaması yaptı.
Bugün saat 12.00 sıralarında otobüs ve minibüslerle Sakarya Adliyesi’ne gelen köylüler taşıdıkları pankartlarla santral karşıtı sloganlar attı. Aralarında çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu grup nedeniyle Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekipleri önlem aldı. Grup adına konuşan Tayfun Habicoğlu, Türkiye'nin yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu, hayat, doğa, enerji ikilemine itiraz ettiklerini belirterek, “Yıllardır yaşadığımız coğrafyaların hayat damarları olan derelerimize sahip çıkarken, orman, bitki, çiçek, içme ve kullanma suyumuza, toprağımıza ve geleceğimize sahip çıktığımız için bölgemizde yapımına başlanılan Aksu Santralı’na karşı çıkıyoruz” dedi.
Projenin uygulamaya konulmasıyla su, toprak, ağaç, hayvan ve çocukların geleceğinin yok olacağını savunan Habicoğlu, şöyle konuştu:
“Tüm bu tehlikeli gelişmeler karşısında toplumumuzda gün geçtikçe artan endişelerin ortak sesi olarak, hepimizin ortak ve vazgeçilmez hazinesi olan, bölgemizin ekosisteminin bozulmasını engellemek ve gelecek nesillere yok etmeden taşıyabilmek için mücadelemizde yeni aşama olarak iptal davasını açmak için buradayız. Gelecek 10- 20 yılda bölgede yaşayacak insan sayısının ne olacağı, ne kadar içme, sulama suyuna gereksinim duyulacağı, ekolojik yapının bu tür tesislerden dolayı nasıl ve ne kadar etkileneceğinin analizi yapılmadan projenin hayata geçirilmeye çalışılması bilimi ve hayatlarımızı yok saymaktadır.”
Basın açıklamasının ardından, grubun avukatı Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2007 yılında alınan ‘ÇED Raporu gerekli değildir" kararının iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler açıklamanın ardından köylerine döndü. (dha)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013