YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2010

Sakarya'da HES Karşıtı Eylem

  • 26.07.2010 Radikal

    Sakarya'da Aksu Deresi üzerine hidrolektrik santrali(HES)yapılması karşı çıkan 150 kişilik grup, kararın iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler kararı protesto ederek basın açıklaması yaptı.

    Düzce sınırlarındaki Sağlamsu ve Emeksiz Mevkii'nden doğan, Sakarya'nın Hendek İlçesi'ne bağlı köylerden geçerek yine Düzce'nin Gölyaka İlçesi'ndeki Efteni Gölü'ne dökülen Aksu Deresi üzerine yapılması düşünülen hidrolektrik santralına (HES) karşı çıkan 28 köyde oturanları temsilen yaklaşık 150 kişilik grup, kararın iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler kararı protesto ederek basın açıklaması yaptı.

    Bugün saat 12.00 sıralarında otobüs ve minibüslerle Sakarya Adliyesi’ne gelen köylüler taşıdıkları pankartlarla santral karşıtı sloganlar attı. Aralarında çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu grup nedeniyle Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekipleri önlem aldı. Grup adına konuşan Tayfun Habicoğlu, Türkiye'nin yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu, hayat, doğa, enerji ikilemine itiraz ettiklerini belirterek, “Yıllardır yaşadığımız coğrafyaların hayat damarları olan derelerimize sahip çıkarken, orman, bitki, çiçek, içme ve kullanma suyumuza, toprağımıza ve geleceğimize sahip çıktığımız için bölgemizde yapımına başlanılan Aksu Santralı’na karşı çıkıyoruz” dedi.

    Projenin uygulamaya konulmasıyla su, toprak, ağaç, hayvan ve çocukların geleceğinin yok olacağını savunan Habicoğlu, şöyle konuştu:

    “Tüm bu tehlikeli gelişmeler karşısında toplumumuzda gün geçtikçe artan endişelerin ortak sesi olarak, hepimizin ortak ve vazgeçilmez hazinesi olan, bölgemizin ekosisteminin bozulmasını engellemek ve gelecek nesillere yok etmeden taşıyabilmek için mücadelemizde yeni aşama olarak iptal davasını açmak için buradayız. Gelecek 10- 20 yılda bölgede yaşayacak insan sayısının ne olacağı, ne kadar içme, sulama suyuna gereksinim duyulacağı, ekolojik yapının bu tür tesislerden dolayı nasıl ve ne kadar etkileneceğinin analizi yapılmadan projenin hayata geçirilmeye çalışılması bilimi ve hayatlarımızı yok saymaktadır.”

    Basın açıklamasının ardından, grubun avukatı Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2007 yılında alınan ‘ÇED Raporu gerekli değildir" kararının iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Köylüler açıklamanın ardından köylerine döndü. (dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu