YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2010

Yumurtalık'ta Balık Ölümleri

  • 21.07.2010 Cumhuriyet

    Adana'nın sahil ilçesi Yumurtalık'ın Belediye Başkanı Turgut Erişmen, son birkaç yıldır genellikle temmuz ile eylül ayları arasında dikkati çekecek boyutlara ulaşan, başta lagos olmak üzere, orfoz ve kayabalığı ölümlerinin halk arasında ''tesadüf olmadığı'' şeklinde söylentilere dönüştüğünü ve endişeye neden olduğunu bildirdi.

    Balıkçıların bu yöndeki endişelerini yetkililere ilettiklerini, ölümlerin zaman zaman toplu şekilde görüldüğünü belirten Erişmen, ''Esrarengiz balık ölümleri halkı tedirgin ediyor. Özellikler ekonomik değeri çok yüksek olan lagos başta olmak üzere, orfoz, kayabalığı ve bu yıl ilk kez karakulak cinsi balıklarda gözlemlenen ölümler hem küçük hem de büyük balıklarda görülüyor'' dedi.

    Balıkların önce sersemlemiş halde su yüzeyine çıktıklarını ve karınlarının şiş olduğunun gözlemlendiğini belirten Erişmen, konuyla ilgili olarak önceki yıllarda Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK desteğinde çalışma gerçekleştirdiğini ve ölümlerde parazitik, bakteriyel ya da viral bir etmene rastlanılmadığı yönünde rapor düzenlendiğini kaydetti.

    Ölümlerin daha sonra da devam etmesinin yöre insanlarında sıkıntı yarattığını ifade eden Erişmen, ''Ölüm olaylarının hidrolojik koşullardan meydana geldiğinin tahmin edildiğine ilişkin bir sonuca ulaşılmıştı. Sersemlemiş olarak yakalananların tüketilmesi durumunda insan sağlığında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtiliyor. Ancak biz bu yörede yaşayan insanlar olarak yeni bir araştırma yapılmasını istiyoruz. Ölümlerin nedeninin aydınlatılmasını bekliyoruz.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu