YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2010

''Sakin Şehir'' Güneş Enerjisiyle Aydınlanacak

  • 20.07.2010 Cumhuriyet

    İzmir'in ''sakin şehri'' Seferihisar, sokaklarını güneş enerjisiyle elektrik üreten ledli aydınlatma sistemleriyle aydınlatacak.

    Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı Cittaslow'un Türkiye'deki tek üyesi Seferihisar, birliğin kriterleri kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma konusunda örnek bir uygulamaya geçiyor.

    Atatürk Caddesi'nde denenmeye başlayan sistemle güneş enerjili aydınlatma direkleri şehre yerleştirilmeye başlandı.

    Atatürk Caddesi'ne 6, belediye önüne de 2 adet yerleştirilen elektrik direkleri, hem elektrik tasarrufu sağlıyor, hem de daha fazla aydınlatıyor.

    Tüm gün enerji toplayan sistem, bir hafta boyunca hiç güneş çıkmasa bile biriktirdiği enerjiyle bir haftalık elektriği depolayabiliyor.

    Yetkililer Seferihisar'daki sistemin Türkiye genelinde uygulanmasıyla 15 milyon sokak lambasının güneş enerjili elektrik direkleriyle değişmesi durumunda 15 milyar kilowat saat enerji tasarrufu olacağı ve bunun 20 milyar dolara denk geldiğini belirtiyor.

    Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, savaşların, ekonomik krizlerin, hava, su ve toprak kirliliklerinin ve bunların sonucu ortaya çıkan hastalıkların fosil yakıt kullanılmasından kaynaklandığını belirtti. Soyer, ''Dünyaya ve insanlığa bu kadar zararlı bir yakıtın temiz ve yenilenebilir alternatiflerini kullanmak bir tercih değil, bir zorunluluk olmalıdır'' dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu