YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2010

BP Körfez'deki Petrol Kuyusuna Yeni Kapak Yerleştirdi

  • 13.07.2010 BBC Türkçe

    Yeni kapağın Meksik Körfezi'ndeki sızıntıyı tamamen durdurması umuluyor

    Meksika Körfezi'nde sızıntıya neden olan petrol platformunu işleten BP, okyanus tabanındaki petrol kuyusuna yeni bir kapak yerleştirildiğini açıkladı.

    Nisan ayından bu yana devam eden sızıntı, ABD Başkanı Barack Obama tarafından ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak niteleniyor.

    Sızıntının ancak yarısını engelleyen önceki kapağın yerini alan yeni kapağın petrolün suya karışmasını engellemesi umuluyor.

    BP, kapak sisteminin daha önce bu kadar derinde hiç denenmediğini bu nedenle ne derece etkin olacağı konusunda önceden bir teminat veremeyeceklerini kaydediyor.

    Önümüzdeki 48 saatte kapaktaki vana sistemleri yavaş yavaş kapatılarak basınç test edilecek.

    Haziran ayında yerleştirilen ilk kapak, petrolün ancak yarısını tutmayı başarabilmişti.

    Bu kapak, sızan petrolün yüzeydeki gemilere çekilmesini kolaylaştırırken, yeni kapağın bundan daha sıkı olduğu kaydediliyor.

    BP'nin operasyonu iki yan unsuru da içeriyor.

    Bunlardan biri, daha fazla petrolü sızmadan kontrol altına alacak bir tankerin faaliyetlerini sürdürmesi diğeri de daimi bir çözüm sağlaması umulan ve petrol kaynağından gelen basıncı hafifletecek iki kuyunun daha açılması.

    Soruna bütünüyle çözüm sağlanması için zorunlu görülen ek kuyuların açılması ancak Ağustos ortalarında mümkün olacak.

    BP sızıntıyı önleyebilmek için şimdiye dek 3,5 milyar dolar harcadı. Şirket ayrıca bu faaliyetler için 20 milyar dolarlık ek bir fon oluşturdu.

    ABD'den sondaja moratoryum

    Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Meksika Körfezi'nde devasa boyutlara ulaşan ve çevre felaketine yol açan petrol sızıntısı dolayısıyla, derin denizlerde petrol aramaya karşı yeni bir moratoryum ilan etti.

    Amerikan İşçişleri Bakanı Ken Salazar, kararın, petrol endüstrisinin sızıntıları engelleyebilme kapasitesinde olmadığı yolundaki deliller nedeniyle alındığını belirtti.

    Sondaj faaliyetlerini askıya alan karar Kasım ayına kadar geçerli olacak.

    Geçen ay ABD'de bir mahkeme, Başkan Obama'nın Meksika Körfezi'nde derin deniz sondajına getirdiği altı aylık moratoryumu iptal etmişti.

    Uzmanlar, Obama yönetiminin, mahkemenin iptaline rağmen yeni bir moratoryum kararı alarak yeni bir mahkeme süreci sonlanana kadar sondajları fiilen durdurmayı hedeflediğini söylüyor.

    Kararı açıklayan Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs yeni kanıtlarla desteklenen kararın mahkemelerce de onaylanmasını beklediklerini söyledi.

    Moratoryuma karşı çıkan çevreler, kararın petrol endüstrisi ile yan sektörleri olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu