11.07.2010 Birgün Derelerin Kardeşliği Platformu, Karadeniz’de yapılmaya çalışılan hidroelektrik santralları doğrultusunda yapılan ÇED toplantılarını protesto edecek. Derelerin Kardeşliği Platformu’nca, Karadeniz’de yapılmaya çalışılan hidroelektrik santrallarıyla ilgili süreç hakkında bilgi verildi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan’ın yaptığı açıklamada, hukuksal sürecin içerisinde yapılan Bilirkişi incelemelerinin yanında açılmakta olan yeni davalar ve İdare Mahkemelerince verilen ‘Yürütmeyi Durdurma ve İptal’ kararlarına her gün yenilerinin eklenmesine rağmen HES projeleri için de çalışmaların ara vermeden devam ettiğine dikkat çekildi.
ÇED’e önce iptal, sonra onay
Platform tarafından yürütülen mücadeleler sonunda Rize’nin Salarha Vadisi üzerine yapılmaya çalışılan HES ile ilgili, Rize’nin Andon (Küçükçayır) köylüleri tarafından ‘Yürütmeyi Durdurma ve İptal’ davası açıldığını anımsatan Şan, “Rize İdare Mahkemesi’nce ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verilen ve ‘Bilirkişi İncelemesi’ istenen, Salarha Vadisi üzerindeki Salarha Deresi (Askoroz-Taşlıdere) üzerinde yapımı planlanan Ambarlık 1-2 Regülatörü ve HES projesinde, bu kez karşımıza başka bir firma ile çıktı. Proje için daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmişken, bu kez aynı proje için Ambarlık Enerji Üretim adlı bir firma, 17 Şubat 2010’da Ankara’da DSİ ile ‘Su Kullanım Anlaşması’ imzaladı” dedi.
Bu proje için daha önce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veren Çevre ve Orman Bakanlığının, mahkeme süreciyle birlikte isim değiştirerek ortaya çıkan söz konusu firmanın aynı projesi için ‘ÇED gerekli’ kararı vererek, ÇED süreci başlattığı da açıklamada belirtildi.
Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün Rize Belediyesi hoparlörlerinden yaptırılan ilana göre, mahkeme süreci devam eden ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı için Rize İdare Mahkemesi’nce ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilerek, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilen, 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık 1-2 Regülatörleri ve HES projesi için 16 Temmuz Cuma günü, Saat:11.00’da Ambarlık Köyü köy kahvehanesinde ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılacağına dikkat çekildi.
İçme suyu kaynağı olan Paşaçur ve Taşlıdere dereleri üzerindeki bu projenin hangi rant hesaplarına hizmet ettiğinin ortada olduğunun ifade edildiği açıklamada “Bu ÇED toplantısında, projeye imza atan, izin veren tüm ilgili ve yetkililer ile yapımcı firmayı da protesto ederek, bölgemizde defolup gitmelerini isteyeceğiz. Bu konuda duyarlı herkesi yanımızda olmaya ve 16 Temmuz’daki bu toplantıya katılmaya çağırıyoruz” denildi. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013