YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Temmuz 2010

Tuz Gölü'nün Mucizeleri

  • 06.07.2010 NTVMSNBC

    Tuz Gölü'nün ''mucize bitkileri'' geliştirdikleri çok özel adaptasyonlarla tuzcul topraklardan suyu sökerek alabiliyor...

    Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, Tuz Gölü'nün ''mucize bitkilerinin'' geliştirdikleri çok özel adaptasyonlarla tuzcul topraklardan suyu sökerek alabildiğini belirterek, çoraklığa dayanabilecek buğdayın tek türünün de dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde bulunduğunu bildirdi.

    Kurt, ''Ihlara Vadisi ve Çevresinde Doğa Eğitimi'' projesi kapsamında Tuz Gölü çevresinin floristik yapısı ve tuzcul bitki olarak tanımlanan halofitlerin uyumu üzerine öğrencilerle birlikte inceleme ve gözlem yaptı.

    Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği yönünden dünyanın zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Kurt,  ''Avrupa kıtasında 11 bin bitki türü var. Türkiye'de ise bitki türü sayısı ise yeni bulunanlarla 12 binin üzerine çıkmıştır. 12 bin bitki türünün yüzde 30'u, yaklaşık 3 bin 500 tür sadece Anadolu'ya hastır'' dedi.

    Anadolu'ya has bitkiler açısından Tuz Gölü'nün önemli bir gen merkezi olduğunu kaydeden Kurt, şunları ifade etti: ''Tuz Gölü biyolojik çeşitlilik bakımından çok özel ve önemli bir habitata sahip. Tuz içeriğinin çeşitli olması nedeniyle dünyanın başka bölgelerinde görülmeyen endemik bitkiler Tuz Gölü çevresinde yetişmekte. Tuz Gölü'nün mucize bitkileri geliştirdikleri çok özel adaptasyonlarla tuzcul topraklardan suyu sökerek alabilmektedirler. Sadece Tuz Gölü çevresinde bilinen, Türkiye'nin başka bölgelerinde bilinmeyen 38 adet endemik bitki türü var. Tuz Gölü'nün endemik bitkileri diğer bölgelerden farklı olarak tuza ve kuraklığa dayanıklı ırklar içerir. Bu türler hızla kuraklaşan ve çoraklaşan dünyamızda paha biçilmez bir genetik kaynaktır.''

    Çoraklaşmaya dayanıklı buğdayın atası Tuz Gölü'nde

    Dünyamızı bekleyen en önemli sorunlardan birinin çoraklaşma ve bunun sonucunda açlık sorunu olacağını vurgulayan Kurt, ''Gelecekte tuza dayanıklı ırklar ıslah edilerek açlığa çözüm olacak'' dedi.

    Dünyadaki en önemli besin kaynaklarından birinin buğday olduğunu ve bunun çoraklaşmaya dayalı atasının dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde bulunduğunu belirten Kurt, şöyle devam etti: ''Çoraklaşma sonucu tarım alanları hızla yok oluyor. Besin kaynaklarının yetiştirilmesinde sıkıntı yaşanırken, dünyanın belli bölgelerinde açlıktan ölümler olmakta. Açlığa çözüm de Tuz Gölü çare olacak. Çoraklığa dayanabilecek buğdayın tek türü (Elmus cappadocicus) dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde bulunuyor. Tuz Gölü çevresinde yetişen buğdayın atasal forumları çorak alanlarda tekrar tarım yapılabilmesine olanak sağlayacak.''

    Tuz Gölü'nün ''Özel Çevre Koruma Bölgesi'' olduğunu ve bu alanların çok özel mevzuatla korunduğunu kaydeden Kurt, kurum yetkililerinin Tuz Gölü ve çevresini hassasiyetle takip ettiklerini belirtti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu