YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2010

Kuruyan Göl, Kuş Cenneti Oldu

  • 05.07.2010 Radikal

    Türkiye'de iki yıl önce yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Van'ın Özalp ilçesindeki Akgöl, bu yıl yağış miktarının artmasıyla yeniden eski haline kavuşarak adeta kuş cennetine dönüştü.

    Türkiye’de iki yıl önce yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Van’ın Özalp ilçesindeki Akgöl, bu yıl yağış miktarının artmasıyla yeniden eski haline kavuşarak adeta kuş cennetine dönüştü.

    Van’ın Özalp ilçesinde iki yıl önce kuruyan bu nedenle bir bölümü köy yolu olarak kullanılmaya başlanan Akgöl’de, bu yıl etkili olan yağışlar sayesinde su birikti. Kısa sürede yeniden hayat bulan göl, ilkbahar mevsiminden itibaren göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaya başladı.

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Özalp ilçesine 30 kilometre uzaklıkta 407 hektarlık alana sahip Akgöl’ün, geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruduğunu hatırlattı.

    2 bin 343 metre yükseklikteki Akgöl’e, herhangi bir akarsu girişi bulunmaması dolayısıyla yağmur ve kar sularıyla beslendiğini vurgulayan Sarı, bu nedenle göldeki su seviyesinin de Van havzasındaki yağışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade etti.

    Sarı, göllerin yaşayan sistemler olduğunu, oluşumlarıyla bulunduğu bölgedeki iklim hakkında insanlara bilgi sunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    "Geçtiğimiz yıllarda iklimdeki farklılaşma ve kar yağışlarının azalmasından dolayı göl tamamen kurumuştu. Gölün içinden minibüsler, traktörler geçiyor, bir bölümü köylüler tarafından ekiliyordu. Bu yıl Van havzasındaki yağışlarda ciddi bir artış var. Mevsim içindeki yağışların yaklaşık yüzde 40 oranında arttığını biliyoruz. Bu artışın bir yansıması olarak Akgöl’de de su seviyesi yükseldi ve Akgöl’ün ak yılı oldu. Gölde su toplanması, göl çevresinde bulunan köylerde de bolluk ve bereket olacağının göstergesi."

    Kuş cenneti oldu

    Buharlaşmadan dolayı seviyesinin bir miktar düşeceğini, fakat gölün, önceki yıllarda olduğu gibi tamamen kurumasının söz konusu olmayacağını anlatan Sarı, "Ancak 3-5 yıl süren bir kuraklık yeniden başlarsa, göl tekrar kuruyabilir" dedi.

    Sarı, Akgöl’ün özellikle flamingolar için önemli bir beslenme ve üreme alanı olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

    "İlkbaharda gelip, sonbahar mevsimine kadar burada yaşayan flamingo, turna, angut ve suna gibi göçmen kuşlar, burayı adeta kuş cennetine dönüştürmüş durumda. Geçen yıllarda burada flamingo değil, serçe dahi görmek çok zordu. Bu yıl yağışların artması ve gölün yeniden hayat bulmasıyla çok sayıda göçmen kuşun bu bölgeye geldiğini görüyoruz. Gölde su toplandığında flamingo geliyor, otlar yeşeriyor, hayvanlar iyi besleniyor, köylüye et, süt, yoğurt veriyor. Bu da hem ilimiz hem de köylüler için büyük kazanç oluyor." (aa

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu