YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Temmuz 2010

Karadeniz Nefes Alsın Diye...

  • 02.07.2010 Cumhuriyet

    Karadeniz'in tekrar nefes alabilmesi için Samsun'da üç önemli projeye imza atan TURMEPA, 'ölüm döşeğindeki Karadeniz' için mücadelenin adımını attı.

    İstanbul- Karadeniz’de bir ilk olma özelliği taşıyan Samsun Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi; Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Hüseyin Akan, Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı’nın yanı sıra Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açıldı.

    Merkezin açılışı sebebiyle Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı dalgıçlar, deniz dibi temizliği yaparken denizi görmemiş Karadenizli çocuklar tekne turu ile denizle tanıştırıldı.

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi’nin deniz kirliliğini bilimsel olarak ölçecek laboratuarını da 19 Mayıs Üniversitesi kurdu. Merkezde, çevre odaklı eğitimler, seminerler,  TURMEPA’nın 16 yıllık deneyimiyle gerçekleştirilecek.

    DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın odağında bu yıl Karadeniz var

    17 ülkede yaşayan 160 milyon insanın katkısıyla adeta ölüme mahkum edilen Karadeniz, bu haliyle Marmara ve Ege için de ciddi bir kirlilik kaynağı haline geldi.

    “Denizlerimiz alarm veriyor, balıklarımız yok oluyor, Karadeniz ölüyor” uyarısında bulunan DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı, Karadeniz’in suni teneffüse değil, acil müdahaleye ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Karadeniz’in TURMEPA’nın odağında olduğunu vurgulayan Yaramancı, şöyle devam etti:

    “Karadeniz’de 26 balığın nesli tükendi. Marmara’da 143 balık yok oldu. Ege ve Akdeniz’deki balık varlığı da hızla azalıyor. Denizlerimiz % 80 oranında karadan ve insan eliyle kirletiliyor. Karadeniz’in en büyük kirlenme sebebi Tuna, Dinyeper, Dinyester, Kızılırmak ve Yeşilırmak… Sanayi atıkları ve tarım havzaları boyunca tarımda kullanılan böcek ilacı, gübre ve diğer giderlerin atıkları sonunda Karadeniz’e ulaşıyor. Yılda sadece 570 milyon ton evsel atık nehirler aracılığıyla Karadeniz’e taşınıyor. Birçok Karadeniz ülkesinde plajların kapatılmasının nedeni, kanalizasyonlar aracılığıyla yayılan tehlike…”

    Karasal kirliliğin üç temel kaynağının sanayi tesisleri, turistik işletmeler ve belediyeler olduğunu vurgulayan Yaramancı, denizlerimizin içler acısı durumunu gözler önüne seren şu bilgileri verdi:

    “Sanayide kullanılan suyun yüzde 81’i; organize sanayi bölgelerinde yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor. Turistik işletmelerin çoğunun arıtma tesisi bulunmuyor, olan da çalıştırmıyor. Belediyelerin % 86’sının arıtma tesisi yok. 804 belediyenin kanalizasyon şebekesi yok. 1.257 kıyı belediyesinin sadece 124’ünde arıtma tesisi bulunuyor. 1.133 kıyı belediyesi kirli sularını arıtmadan denize boşaltıyor. Kıyı belediyelerin % 32’sinin kanalizasyon şebekesi dahi yok.”

    17 ülkeyi yakından ilgilendiren Karadeniz’deki kirliliğin önlemesi konusunda ortak projeler hazırlanmasına rağmen, henüz bu konuda yapılanma bulunmadığına dikkat çeken Yaramancı, “TURMEPA harekete geçti ve Samsun’a üs kuruyor” dedi.

    TURMEPA, INTERMEPA’nın Dönem Başkanlığı’nı üstlendi, Karadeniz sorununu uluslararası gündeme taşıdı

    DenizTemiz Derneği/TURMEPA, bu aydan itibaren 2 yıllığına INTERMEPA’nın (International Marine Environment Protection Association) dönem başkanlığını üstlendi. Karadeniz’i uluslararası platforma taşıyamayı hedefleyen INTERMEPA’nın Dönem Başkanı TURMEPA, öncelikle  Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri kapsayan uluslararası bir koordinasyon oluşturup kısa vadede Karadeniz’e akan atık miktarını azaltacak, uzun vadede de Karadeniz’in kirlilik oranını düşürecek önlemler almayı amaçlıyor.

    “Sınırsız Mavi” Karadeniz’le birlikte 6.5 milyon öğrenciye ulaşıyor

    Mavi denizlerin karşı karşıya bulunduğu ölümcül kirlilik tehdidinin fark edilmesi için çaba gösteren DenizTemiz Derneği/TURMEPA, şimdiye dek Yapı Kredi Bankası’nın sponsorluğunda Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü “Sınırsız Mavi” projesi kapsamında kıyı illerimizde 4.5 milyon öğrenciye çevre dersi verdi. Mayıs ayında Samsun eğitimleri başlayan projenin hedefi, 6.5 milyon öğrenciye ulaşmak.  
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu