YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Temmuz 2010

Doğayı Yaşayarak Öğreniyorlar

  • 03.07.2010 Radikal

    Kırklareli'nin Dereköy köyünde oluşturulan doğa eğitim merkezi, çocuklara doğayı yaşayarak öğretiyor.

    Avrupa Birliği (AB) işbirliği içinde sürdürülen "Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Kırklareli’nin Dereköy köyünde oluşturulan doğa eğitim merkezi, çocuklara doğayı yaşayarak öğretiyor.

    Kırklareli kent merkezine 28, Bulgaristan sınırına 8 kilometre mesafedeki Dereköy köyünde yaklaşık 3 dönüm alan üzerine kurulan Yıldız Dağları Doğa Eğitim Merkezi’nin ilk konukları Ankara Şehit Rıfat ilköğretim Okulundan gelen 12’si kız 24 öğrenci oldu.

    Kırklareli Çevre ve Orman İl Müdürü Fikri Erbaş AA muhabirine, merkezin hedefinin çocuklara Yıldız dağlarının sahip olduğu doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği anlatmak, farkındalık yaratmak, buradan elde edilen deneyimleri ülke genelinde yaygınlaştırmak ve eğitimlere etkin olarak katılmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

    Merkezde pratik öğrenim tarzında eğitim verildiğini ifade eden Erbaş, "Buradaki eğitimlerde düşünmek için elleri, yapmak için aklı, iletişim kurmak için de dilin kullanıldığı bir sistem uyguluyoruz" dedi.

    Bir süre önce açılışı yapılan 851 bin liralık merkezde, derslik, oyun salonu, bahçe, yatakhane gibi her türlü imkanın bulunduğunu ifade eden Erbaş, doğanın korunmasına yönelik eğitimlerin verileceği merkezin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade etti.

    Doğa ile iç içe

    Proje Yöneticisi Nihan Yenilmez Arpa da eğitimler kapsamında merkeze yakın köylere götürülen çocukların, bölgenin kültürü, ekosistem yapısını incelediğini, ineklerden süt sağıp, kümeslerden yumurta toplayarak doğa sevgisinin aşılandığını söyledi.

    Merkeze gelmeden önce çocukların ciddi anlamda "böcek" korkularının olduğunu ifade eden Arpa, "Ancak, buraya geldikten sonra böceklerin peşlerinden koşmaya başladılar. Herkes böcek topluyor, eğitmenlerine gösteriyor. Bu demek oluyor ki biz sonuca ulaşıyoruz" diye konuştu.

    Eğitim ve tatil bir arada

    Çocukların eğitim ve tatili bir arada yaptığını ifade eden Arpa, merkezdeki donanım ve araç gereçlerin ülkedeki çok sayıda okulda bulunmadığını bildirdi.

    Merkezde, teleskoptan, mikroskobuna kadar bütün eğitim materyali olarak kullanılacak aletlerin olduğunu ifade eden Arpa, şunları kaydetti:

    "Projede sadece Avrupa Birliği değil, ülkemizin de büyük anlamda katkıları oldu ve halen de oluyor. Bakanlığımız 3 tane uzman eğitmen görevlendirdi. Herkes çocukların doğa eğitimini çok önemsiyor. Biz de onlara yatırım yapmaya çalışıyoruz. Bunu da merkezimizle ispat etmeye çalışıyoruz.

    Çocuklarımız, buraya ilk geldiklerinde tatil yapacaklarını zannediyorlardı. Burada bir taraftan eğlenirken bir taraftan da öğrenecekler. Bölgenin kültürünü, doğasını tanımaları için bazı köylere geziler düzenlendi. Longoz ormanları, Dupnisa Mağarası, yarasalar, Istranca dağları tanıtılacak. Çadır kurarak doğada yaşamayı öğrenecekler. Sınır köylerine de götürüp, buraların ekolojik yapısını göstereceğiz."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu