25.06.2010 NTVMSNBC
Haziran ayı, bizler için tatil mevsiminin başlangıcı ... Kuşlar için üreme dönemi.... Eğer bu dönemde açık havada gezmek isterseniz, kuşları rahatsız etmemeye, yavrularının hayatını tehlikeye sokmamaya özen gösterin...
Kuşlar yuvalarını genellikler Nisan ve Mayıs aylarında yaparlar. Bir kuş, yuvasını yere, ağaç deliklerine, oyuklara, çalılıklara kısacası her yere yapabilir. Kuşlar, kötü hava koşulları, yırtıcıların saldırısı gibi olumsuz koşullar sebebiyle yumurtalarını kaybederlerse, yeni bir yuva yapıp bir kez daha üremeyi denerler. Bazı kuş türleri yılda iki hatta üç kez üreyebilirler. Bu nedenle, Haziran ve Temmuz aylarında genelde yuvalarda yavrular vardır, hatta ikinci ya da üçüncü üreme dönemi sonrasında bu yavrularla Eylül ayında yeni bir yavru aynı yuvada karşılaşabilir.
Kuşları rahatsız etmemek için, tabi ki diğer hayvanları ve canlıları da, çalılıkların arasında ve insanların nadiren uğradığı yerlerde dolaşmaktan kaçınmalıyız. Canlıları rahatsız etmemek için, doğa gezilerimizde belirlenmiş rotaları, patikaları takip etmek, sadece insanların oldukları yerlerde mola vermek gerekir.
Eğer yürüyüşümüz sırasında bir yuva görürsek, yanına fazla yaklaşmamalı, onun güvenliğine zarar verecek hareketlerden kaçınmalıyız. Tehlikeli görünümlerine rağmen büyük yırtıcı kuşlar bile, insanları yuvalarının yakınlarında gördüklerinde, ürkek ve tedirgin davranırlar. Ayrıca, kurt, sansar gibi memeli ve yırtıcı hayvanlar bazen insanların ayak izlerini takip ederler. Bu da kimi zaman onların besleyici kuş yumurtalarına ve savunmasız kuş yavrularına ulaşmalarına sebep olabilir.
Bir kuş yuvası gördüğünüzde, eğer yuvaları gizleme amaçlı yapılmış koruma örtülerini kaldırırsanız, yırtıcılar hem karadan hem de havadan yuvadaki yavruların kolayca farkına varabilirler. Kuşların insanlar tarafından rahatsız edilmesi bazen kuşun yavrularını ve yumurtalarını geride bırakarak, bir daha dönmemek üzere yuvadan korkup kaçmasına sebep olabilir. Eğer kuş yavruları yuvadan korkup uzaklaşırlarsa, henüz yiyecek bulma, uçma ve gizlenme konularında kendilerine yeterli hale gelmedikleri için, açlıktan ölme ve yırtıcılar tarafından yenilme tehlikeleriyle karşı karşıya kalır. Bu sebeple eğer tatilde kuş gözleme ya da doğa yürüyüşüne gitmek isterseniz, tedbirli ve dikkatli davranmayı, yürüdüğünüz yerlerdeki canlıları rahatsız etmeyecek şekilde yürümeyi unutmayın!
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013