YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2010

Tatil Yaparken Kuşları Rahatsız Etmeyin

  • 25.06.2010 NTVMSNBC

    Haziran ayı, bizler için tatil mevsiminin başlangıcı ...  Kuşlar için üreme dönemi.... Eğer bu dönemde açık havada gezmek isterseniz, kuşları rahatsız etmemeye, yavrularının hayatını tehlikeye sokmamaya özen gösterin...

    Kuşlar yuvalarını genellikler Nisan ve Mayıs aylarında yaparlar. Bir kuş, yuvasını yere, ağaç deliklerine, oyuklara, çalılıklara kısacası her yere yapabilir. Kuşlar, kötü hava koşulları, yırtıcıların saldırısı gibi olumsuz koşullar sebebiyle yumurtalarını kaybederlerse, yeni bir yuva yapıp bir kez daha üremeyi denerler. Bazı kuş türleri yılda iki hatta üç kez üreyebilirler. Bu nedenle, Haziran ve Temmuz aylarında genelde yuvalarda yavrular vardır, hatta ikinci ya da üçüncü üreme dönemi sonrasında bu yavrularla Eylül ayında yeni bir yavru aynı yuvada karşılaşabilir.

    Kuşları rahatsız etmemek için, tabi ki diğer hayvanları ve canlıları da, çalılıkların arasında ve insanların nadiren uğradığı yerlerde dolaşmaktan kaçınmalıyız. Canlıları rahatsız etmemek için, doğa gezilerimizde belirlenmiş rotaları, patikaları takip etmek, sadece insanların oldukları yerlerde mola vermek gerekir.

    Eğer yürüyüşümüz sırasında bir yuva görürsek, yanına fazla yaklaşmamalı, onun güvenliğine zarar verecek hareketlerden kaçınmalıyız. Tehlikeli görünümlerine rağmen büyük yırtıcı kuşlar bile, insanları yuvalarının yakınlarında gördüklerinde, ürkek ve tedirgin davranırlar. Ayrıca, kurt, sansar gibi memeli ve yırtıcı hayvanlar bazen insanların ayak izlerini takip ederler. Bu da kimi zaman onların besleyici kuş yumurtalarına ve savunmasız kuş yavrularına ulaşmalarına sebep olabilir.

    Bir kuş yuvası gördüğünüzde, eğer yuvaları gizleme amaçlı yapılmış koruma örtülerini kaldırırsanız, yırtıcılar hem karadan hem de havadan yuvadaki yavruların kolayca farkına varabilirler. Kuşların insanlar tarafından rahatsız edilmesi bazen kuşun yavrularını ve yumurtalarını geride bırakarak, bir daha dönmemek üzere yuvadan korkup kaçmasına sebep olabilir. Eğer kuş yavruları yuvadan korkup uzaklaşırlarsa, henüz yiyecek bulma, uçma ve gizlenme konularında kendilerine yeterli hale gelmedikleri için, açlıktan ölme ve yırtıcılar tarafından yenilme tehlikeleriyle karşı karşıya kalır. Bu sebeple eğer tatilde kuş gözleme ya da doğa yürüyüşüne gitmek isterseniz, tedbirli ve dikkatli davranmayı, yürüdüğünüz yerlerdeki canlıları rahatsız etmeyecek şekilde yürümeyi unutmayın!

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu