YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2010

Sinekler İlaçlandı, Nehirdeki Balıklar Öldü

  • 25.06.2010 Radikal

    KAHRAMANMARAŞ- Yanlış ilaç kullanımı sonucu nehirdeki ve nehrin suyunu kullanan alabalık çiftliklerinde binlerce balığın telef oldu.

    Nehrin suyundaki zehirli kirlilik dün saat 15.00 sıralarında yoğunlaştı. Nehirde avlananların ölü balık tuttuğunu gören İlçe Sağlık Grup Başkanlığı belediye hoparlöründen nehirden tutulan balıkların yenilmemesi yönünde uyarı anonsu yaptı. Nehirde toplu balık ölümleri başlayınca, nehir suyunu kullanan Pınarbaşı ve Kaynarca alabalık yetiştirme tesislerindeki binlerce balık da telef oldu.

    “Yanlış ilaç kullanılmış”

    Yapılan araştırmada, belediyenin yosun ve sivrisineğe karşı nehirde ilaçlama yaptırdığı, ilaçlama sırasında yanlış ilaç kullanılmasının çevre felaketine yol açtığı anlaşıldı. İlaçlamayı yapan kişi gözaltına alındı. Alabalık çiftliklerinin sahipleri, Elbistan Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunup, zararlarının karşılanmasını istedi.

    Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Özcan, ilaçlamayı yapan şirketin çalışanı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “İlaçlamayı belediyenin elemanları yapmadı, belediyeyle bir alakası yok. İşi yapan firmanın art niyetli bir elemanı, kendi kafasına göre yanlış ilaç kullanmış” dedi.

    Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş da, İlçe Tarım Müdürlüğü’nden uzmanların da inceleme yaptığını, balık ve su numunesi alındığını söyledi. Kaymakam Altıntaş, “İlk edinilen izlenim, orada yosunların yok edilmesi veya sivrisineklerle ilgili belediye tarafından anlaşma yapılan bir şahıs gelip ilaçlama yapmış ve o ilaçlama sonunda bu ölümlerin gerçekleştiği yönünde. İlaçlama yapan firmanın da ‘Orada şöyle bir ilaç kullanmamız gerekirken farklı bir şeyler olmuş’ dediği ifade ediliyor. Yani yanlış bir ilaçlama sonucu yaşanmış. Hatalı işlem sonucu oluşan geçici bir şey denebilir” diye konuştu.

    İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz ise, herhangi bir toksik madde karışımı, ağır metal zehirlenmesi ve bakteriyolojik muayeneler için su ve balık numuneleri alınıp, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiğini bildirdi. Yılmaz, nehir suyunun bir süre kullanılmaması için uyarıda bulundu.

    Pınarbaşı Alabalık Tesisi’nin Sahibi Aydın Gözüaçık, havuzlarında 135 bin civarında çeşitli balıklarla anaç balıkların telef olduğunu belirtirken, Kaynarca Alabalık Yetiştirme Tesisleri’nde de 5 bin civarında alabalığın telef olduğu belirtildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu