YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2010

Leyleklere Nüfus Sayımı

  • 17.06.2010 NTVMSNBC

    Kızılırmak Deltası’ndaki leylek nüfusunun belirlenmesi için başlatılan çalışma tamamlandı.

    Yaklaşık 56 bin hektar genişliğindeki deltayı tamamen tarayarak leylek varlığını kayda geçirdiklerini ifade eden Erciyas, İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ve Doğa Koruma Derneğinin katkılarıyla sürdürdükleri çalışma kapsamında Kızılırmak Deltası’ndaki leylek varlığını belirlediklerini söyledi.

    Çalışmalar kapsamında yavru çıkış zamanından sonra da yavru sayımları yaptıklarına değinen Erciyas, Deltada bin leylek yuvasının olduğunu, her yuvada erkek ve dişi olmak üzere iki leylek bulunduğunu belirtti. Erciyas, yavru çıkışı süresinde de bu yuvalardan 3 ile 6 arasında yavru çıkışının gözlemlendiğini, deltada ortalama 5 bin 500 ile 6 bin arasında leylek nüfusunun olduğunu söyledi.

    Erciyas, 2004-2005’te Avrupa’da yapılan uluslararası leylek sayımlarında yaklaşık 230 bin çift leylek sayıldığını ve burada leylek sayısı artarken Türkiye’nin de içinde olduğu, Özbekistan, Danimarka ve Bosna Hersek gibi 4 ülkede leylek nüfusunda bir azalma olduğunun tespit edildiğini, bu nedenle de bu yıl yeniden leylek varlığının belirlenmesi için çalışma yapıldığını ifade etti.

    Kızılırmak Deltası’ndaki leylek nüfusunun sevindirici olduğunu belirten Erciyas, ’’Kızılırmak Deltası adeta bir ’leylek yurdu’, çünkü Türkiye’de en çok leyleğin ürediği bir alan. Avrupada yapılan bir çalışmada, Türkiye’de 10 bin ile 30 bin arasında leylek varlığı tahmin ediliyordu. Bunun 5 bin ile 6 binin Kızılırmak Deltası’nda olması çok önemlidir’’ dedi.

    Samsun’un Bafra ilçesinde, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

    İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye’nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

    Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu