YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2010

Eyvah!

  • 09.06.2010 Vatan

    Doğa harikası Karagöl için de tıpkı Abant’a yapıldığı gibi bir kurtarma(!) plânı hazırlandı!..

    Borçka’daki doğa harikası Karagöl için tıpkı Abant’a yapıldığı gibi bir kurtarma! planı hazırlandı. Bölge halkı bu doğal güzelliğe dokunulmasını istemiyor

    Artvin’in Borçka İlçesi’ndeki, Aralık Deresi’nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle yaklaşık 5 dönümü yok olan doğa harikası Karagöl’ü kurtarmak için uzun devreli gelişim planı hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl hayata geçirilecek plan, Karagöl’ün alüvyon tehdidinden kurtarılması ile konaklama ve yürüyüş alanlarının belirlenmesini içeriyor. Yöre sakinleri ise bölgeye konaklama tesisi yapılmasına karşı çıkıyor. Yaklaşık 100 dönüm alanı kaplayan göl, son 30 yıl içinde yüzde 5 oranında küçülerek 95 dönüme düştü. Bunun üzerine harekete geçen Artvin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Karagöl için uzun devreli gelişim planı hazırlık çalışması başlattı. İhalesi yapılan plan için mühendisler bölgede çalışmalara başladı. Yıl sonunda tamamlanarak önümüzdeki yıl hayata geçirilecek planda, Karagöl Tabiat Parkı’nın alüvyon tehdidinden kurtulması için alınacak önlemler ile konaklama ve yürüyüş alanlarının belirlenmesini de içeren bir dizi proje yer alıyor.

    Otel-bina istemiyoruz

    Artvin Çevre ve Orman İl Müdürü Ethem Boz, “Karagöl’ün bir planı çıkarılacak. Planın devreye girmesiyle Karagöl hem daha düzenli olacak, hem de korunması sağlanacak” dedi. Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara ise “Yok olan diğer turizm bölgeleri gibi Karagöl’ünde yok olmasını istemiyoruz. Bu amaçla eko turizmin bu bölgeden uzak olmasını istiyoruz. Göl çevresinde otel ve pansiyon gibi konaklama yerleri yapılması planlanıyor. Bunların iki kilometre aşağıda belirlenecek yerlerde yapılması gerekir. Ama buraya otel ve benzeri yapılar yapılırsa 10- 15 yıl birileri para kazanır, ondan sonra burası girilmeyecek hale gelir”dedi.

    Bolu Valisi Abant için bilime kulak verecek

    Bolu’nun yeni Valisi İbrahim Özçimen, Abant Tabiat Parkı’na müdahalede bulunurken doğa biliminin gereklerini yapacaklarını söyleyerek, “Aslında Abant Tabiat Parkı’na bizim müdahale etmemiz doğru değil. Bir şey yapılacaksa Çevre ve Orman Bakanlığı ne diyorsa ona göre yapılması gerekiyor. Bu uzmanlık alanı, saygılı olmak lazım” dedi. Vali Özçimen, Bolu’ya gelmeden önce Abant konusunda Çevre ve Orman Bakanı ile görüştüğünü de belirterek, “Abant bu şekilde kalmaz. Ne yaparsak danışarak, fikir birliğine vararak yapmak istiyoruz. Acelemiz var. Bir yandan da kırıp dökmemek istiyoruz. Mühim olan suyu belli bir seviyede tutmak mı yoksa oradaki beton gibi doğal yapıya uymayan bir yeri kaldırmak mı? Bunları düşünürken geceleri uykum bölünüyor. Abant yavru göleti kalkmalı gibi geliyor bana” diye konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu