09.06.2010 NTVMSNBC
Yalova Çevre Platformu yapılmakta olan termik santral ile ilgili bir açıklama yaptı...
Yalova Çevre Platformu (YAÇEP) sözcüsü Kemal Bayrı Kemal Bayrı: "Yalova’nın kabusu haline gelen kömürlü termik santralle ilgili hukuk tanımaz uygulamaları kamuoyuna duyurmak amacıyla Yalova Çevre Platformu olarak buradayız. TEMA, Greenpeace, Doğader, Buğday Derneği ve Yeşiller Partisi temsilcileri ve Son Irmak Grubu, basın açıklamamızda bizleri yalnız bırakmayarak Yalova’nın çevre mücadelesine destek veriyor" diyerek sözlerine başladı. Bayrı sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün ülkemizin tüm doğal kaynakları, Türkiye’nin enerji ihtiyacı bahane edilerek, enerji sermayedarlarının emrine sunulmuştur. Ülkenin en verimli alanlarında nükleer santral, yüzlerce hidroelektrik santrali ve onlarca termik santral kurulmak istenmektedir. Çevre Bakanlığı’nın enerji şirketlerine bol keseden dağıttığı ÇED olumlu raporlarını çevreciler hukuk yoluyla iptal ettirmekte ve enerji üretim lisanslarının verilmemesi için çaba sarfetmekteler. Ne için? Hükümetin, korunmasını pek umursamadığı doğal kaynaklarımızı korumak, yaşanabilir çevreyi bilinçsiz yatırımlara kurban vermemek için. Akılcı, yasaya, mantığa, bilime uygun, ranta sırtını dönen bir enerji kalkınma planı organize edilmelidir. Fosil yakıtlı enerjilere dayanan termik santral projeleri rafa kaldırılmalı, HES projelerine sıkı kotalar getirilmeli, yenilenebilir kaynakların geliştirilmesi için derhal harekete geçilmelidir.
Termik santral mücadelesi veren şehirlerden birisi olan Yalova’nın durumu, diğer şehirlerden daha da hassastır. 1999 Marmara Depremini en derinden hissetmiş bir kent olan Yalova’da, tüm yasalar hiçe sayılarak aylardır AKSA fabrikası içinde yapılmakta olan kömürlü termik santral, fay hattının üzerindedir. Burada termik santral yapılamayacağına dair Bayındırlık Bakanlığı’nın görüşü nettir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise AKSA’nın bulunduğu yerde değil termik santral, yeni sanayi tesislerinin bile yapılamayacağını gerekçeleriyle açık olarak belirtmiştir. Yalova’nın yerel anayasası olan 25 binlik Çevre Düzeni Planı’nda fay hattında yapılaşma olamayacağı ifade edilmiştir. 50 bin ölçekli Körfez Çevre Düzeni Planı’nda da fabrikanın içindeki alan, termik santral alanı değildir. AKSA’nın burada termik santral ısrarı anlamsızdır ve delinen yasalar için sorumlulardan mutlaka hesap sorulmalıdır.
Çevre Bakanlığı, bölgenin depremselliğiyle ilgili 1980’li yıllardan verilerin yer aldığı ÇED raporuna hangi gerekçeyle olumludur belgesi verebilmiştir? Santral alanına birkaç yüz metre uzaklıkta yerleşim yeri olan siteler ve askeri havaalanı vardır, bölgede hakim rüzgar yönü de Yalova şehir merkezine doğrudur. Yalova faunasında, Uludağ Üniversitesi’nden Gönül Kaynak’ın araştırmalarına göre bölgede 30 endemik bitki türü yer almaktadır....
...YAÇEP’in termik santrale karşı mücadelesine, Azra Akın, Şenay Gürler, Ateşböceği Ercan, Kerem Alışık, Ali Sunal, Deniz Türkali, Aslıhan Erguvan, Suna Keskin, Yavuz Bingöl, Fuat Onan, Ebru Cündübeyoğlu, Ece Uslu, Suzan Aksoy, Hakan Altıner, Müjdat Gezen, Somer Kavran, Sunay Akın, Tarık Papuççuoğlu, Saadet Işıl Aksoy, Oya İnci destek vermiş, hem imza kampanyamıza, hem de kısa video çekimlerimize gönüllü olarak katılmışlardır. Duyarlı sanatçılarımıza katkıları için teşekkür ederken, bu desteğin sadece Yalova’ya değil, Türkiye’de çevre mücadelesi veren tüm platform, dernek ve gruplara olduğunu da belirtiriz.
Çevre, Sanayi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlarını, konuyla ilgili tüm kamu görevlilerini ve bürokratları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyor, ihmali görülenlerin ortaya çıkarılmasını ve adaletin uygulanmasını Yalova halkı adına talep ediyoruz. Ne Yalova, ne Türkiye’nin bir başka cennet köşesi, enerji ihtiyacını bahane eden hükümetlerin yap boz tahtası olamaz, bu enerji politikası kökten değişmedikçe, kaybedilen doğanın ve ekosistemin, yok edilen bitki ve hayvan yaşamının, hiç sayılan geleceğimizin hesabını gelecek nesillere kimse veremez."
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013