YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Haziran 2010

Bitki Aleminin Yüzde 90'ı Hâlâ Sır

  • 05.06.2010 Radikai

    Flora Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuna Ekim, Türkiye'nin bitki çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu ama bunu ortaya çıkarmakta diğer ülkelere göre geç kaldığını belirtti. Ekim, “Dünyada 10 bin tohumlu bitki türü vardır. Sadece Türkiye sınırlarında yetişen yani 'endemik' bitki çeşidi 3 bin 500 kadardır. Bu sayıyı bir ülkeyle değil ancak Avrupa kıtasının tümüyle kıyaslayabiliz” dedi.

    Prof. Dr. Ekim, ‘Biyolojik Çeşitlilik Haftası’ nedeniyle düzenlenen ‘Doğa, Ekoloji ve Çevremiz’ konulu panelde konuştu. Beykoz’daki ‘milli park’ havasında olan okulda gerçekleştirilen panele doğa ve ekoloji konularında uzman çok sayıda bilim insanı ve akademisyen katıldı. Prof. Dr. Ekim, Türkiye’deki bir eksiğe dikkat çekti: “Şu anda dünyada bitki türlerini korumak adına iki yol izleniyor. Bunlardan ilki, milli parklardır. Bir diğeri ise tabiatı koruma alanlarıdır. Ülkemizde 35 milli parka bulunmaktadır. Tabiatı koruma alanlarımız ise 40’a yakındır. Bu sayı Türkiye gibi zengin bir ülke için çok azdır.”

    Biyolojik çeşitlilik neden önemli? Ekim şöyle anlattı: “Dünyada yaşayan canlı türlerinin sayısı 5-50 milyon arasında. Bizim belirleyip, tanımlayabildiğimiz ise 2 milyon civarında. Biz ancak bitki türlerinin yüzde 10’unun insanların ne gibi işlerine yarayabileceğini biliyoruz. Öte yandan bitki türlerinin geleceğini sürdürmesinde botanik bahçeleri ve gen fabrikaları da çok önemli bir rol oynuyor. Bu konuda da ülke olarak kendi bitkilerimizi bu alanlarda koruyor ve geliştiriyoruz. Gelecekte canlı türleri, ülkelerin gelişiminde gitikçe artan bir önem kazanacaktır.”

    Doğa Koleji’nde düzenlenen panele, Doğa Koleji Botanik Uzmanı Prof. Dr. Rahim Anşin, ünlü oyuncu ve Uzman Biyolog Ediz Hun, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Adil Güner, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mecit Vural, B.Ü. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün Prof. Dr. Neşe Bilgin ve Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Alaeddin Bobat katıldı. Doğa Koleji’nin ev sahipliği yaptığı panelde ayrıca Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin tanıtımı da yapıldı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu