27.05.2010 NTVMSNBC
Abu Dabi petrolden kazandığı dolarlarla yeşil geleceğe yelken açıyor. Çölde dünyanın ilk ekolojik kentini inşa etmeye başlayan Arap Emirliği dünyanın yenilenebilir enerji lideri olmaya hazırlanıyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin bu konuda yaptığı haber şöyle:
Abu Dabi havalimanı yakınlarındaki altı kilometrekarelik şantiyede çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Ünlü İngiliz mimar Sir Norman Foster’in tasarımını hazırladığı dünyanın ilk yüzde yüz yeşil kentinde 40 bin kişi yaşayacak. Abu Dabi’deki Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin başkanı Rezzan el Mubarek Masdar City’e taşınacağı günü iple çekiyor. Rezzan el Mubarek, 'Böylece hayallerimiz gerçek olacak. Hepimiz hayat standardının yükselmesini, doğal kaynakların korunmasını, çocuk ve torunlarımızın sağlıklı bir gezegende yaşamasını arzuluyoruz. İşte Masdar City bu ilkeye göre inşa ediliyor”, diyor.
Kaynak ve başlangıç noktası anlamına gelen masdar bu kente adını vermiş. Abu Dabi, Masdar City projesiyle uzun vadede dünyanın yenilenebilir enerji lideri olmayı tasarlıyor. Ekolojik teknolojiyi bütün dünyaya ihraç etmeyi planladıklarını belirten Masdar projesinin yönetim kurulu başkanı Sultan el Caber karbonsuz yeşil silikon vadisinin şimdiden hayranlık uyandırdığını anlatıyor. El Caber, bütün dünyadaki özel şirket, banka, iştirak fonları ve Ar-Ge çalışmalarını buraya kaydırmak isteyen işletmelerin Masdar City’e ilgi duyduğunu ve Masdar City'nin yenilenebilir enerjiler dalındaki katma değer zincirinin bütün halkalarını barındırabileceğini, söylüyor.
Abu Dabi’deki projeye Alman şirket ve araştırma kuruluşları da katılıyor. Ancak dünya ekonomik krizi Masdar City’deki çalışmaları da etkiledi. 2016’da bitirilmesi planlanan dev projenin 2023 yılından önce tamamlanamayacağı tahmin ediliyor.
Çünkü Masdar City son derece karmaşık bir proje. Dünyanın sıfır karbonlu ilk kenti olabilmesi için gerekli yenilikler şimdiye kadar hiç böyle büyük boyutlarda denenmemişti. Masdar City’nin nasıl karbondioksitten tamamen arındırılacağı henüz ayrıntılarıyla belli olmadı. Birçok problem çözüm bekliyor. Bu yükün altından kalkmak, Abu Dabi’nin ekoloji üniversitesi sayılan Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ne düşüyor. Masdar yakınlarında güneş enerjisi tesisleri imal eden Alman mühendis Olaf Göbel’in, Abu Dabi’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirttikten sonra enerjide sermaye, teknoloji, çevre bilinci ve hammaddeyi buluşturmanın zorluğuna şu sözlerle dikkat çekiyor: 'Problem, sermaye ve çevre bilincinin olduğu yerde güneşin az olmasından kaynaklanıyor. Bol güneşin olduğu Kuzey Afrika’da para yok. Güneş ve paranın bol olduğu petrol zengini ülkelerde ise petrol nedeniyle güneş enerjisine önem verilmiyor. Abu Dabi de petrol ihraç eden bir ülke. Burada çalışmamın nedeni, bu ülkenin büyük bir potansiyele sahip olması.'
Uluslararası Yenilenebilir Enerjiler Ajansı IRENA’nın Abu Dabi’de kurulması kararlaştırılmıştı. Ajansın merkezi de Masdar City’de inşa edilecek. Abu Dabi bütün geleceğini yeşile endekslemiyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk nükleer enerji santrali birkaç yıla kadar faaliyete geçecek. Abu Dabililer Masdar City ile nükleer enerji arasında çelişki görmüyorlar. Elektrik ihtiyacının hızla artması Abu Dabi’yi enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye zorluyor.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013