YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2010

HES Pes Etmiyor! Sıra Sığla Ormanlarında

  • Fethiye'nin Karacaören köyünde, sığla ağaçlarıyla kaplı Kızıldere Vadisi'ne projelendirilen iki adet HES, bölge halkına 'pes' dedirtti. Projenin hayata geçmesiyle, dünyada yalnızca bu bölgede doğal olarak yetişen sığla ağaçlarının sonu olacağından endişe ediliyor.
     
    Fethiye'nin Karacaören köyündeki Kızıldere Kanyonu'nda projelendirilen iki adet hidroelektrik santrali (HES) yöre halkının tepkisine neden oldu. Dünyada doğal olarak yalnızca bu bölgede yetişen sığla ağaçlarıyla kaplı olan Kızıldere Vadisi, aynı zamanda yaz aylarında binlerce turisti ağırlayan önemli bir doğa turizmi merkezi olarak biliniyor. Kızıldere'deki HES projesine karşı çıkan köylüler, Fethiye'deki sivil toplum örgütleriyle birlikte hukuki mücadele başlatma kararı aldılar.

    'HES yapılırsa sığla ağaçları kuruyacak'

    5 Mayıs'ta askıya çıkarılan projenin, bazıları 'anıt ağaç' niteliğindeki sığla ağaçlarına ve doğal dokuya zarar vereceğini öne süren yöre halkı HES'lere karşı hukuki mücadele girişimi başlatıyor. Karacaören köyü Muhtarı Tacettin Akça, Çaygözü diye bilinen HES yapılacak bölgenin sığla, çınar ve çam ağaçlarıyla kaplı olduğunu söyleyerek, 'suyun santral için kapalı sisteme alınması durumunda bu ağaçların hepsi kuruyacak. Bunun dışında burası bölgenin önemli bir mesire alanı. Binlerce insan her yaz buraya geliyor. Suyumuza daha önce de balık çiftliği kurmak istemişlerdi, karşı çıkmıştık. Şimdi de HES yapmak istiyorlar.' dedi.

    Köylerinde yapılacak santralin mesire alnının dışına çıkarılması için DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü'ne ve Çevre ve Orman Bakanlığı'na dilekçeyle başvurarak taleplerini ilettiklerini anlatan Akça, 'ancak taleplerimize bir yanıt alamadık. Biz başvurularımızın yanıtını beklerken HES projesi askıya çıktı' diye konuştu.  
     
    'Zarar verir' diye köylüden alıp HES'e tahsis ettiler

    Erikoğlu Holding tarafından hazırlandığı öğrenilen HES projesinin uygulanacağı alanın, 1999 yılında Karacaören köy tüzel kişiliği adına Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü'nden 5 yıllığına kiralandığını anlatan köylüler, 'ormanın zarar görmesini önlemek' amacıyla kiralama süresi uzatılmayan mesire alanının, ormana zarar vereceği kaçınılmaz olan HES için tahsis edildiğini belirterek duruma tepki gösterdiler.

    'Bu küçük proje için doğa katledilmemeli'

    Kızıldere'nin Fethiye ve Göcek bölgesinin en önemli doğa alanı olduğunu söyleyen TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli de, bölgede yapılacak HES'lerin küçük kapasiteli olduğunu hatırlatarak, 'bu kadar küçük çaplı bir proje için bu doğanın katledilmemesi gerekiyor' diye konuştu. Mimarlar Odası, Ziraat Odası ve TÜRSAB'ın Fethiye temsilcileriyle birlikte turizm ve tarım girdilerini ortaya koyacakları bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Tirli, 'HES'lerin tamamına karşı değiliz. Ancak bölge için çok önemli olan turizm ve tarımla birlikte bu santrallerden üretilecek enerjinin girdi hesaplarının çok iyi yapılması gerekiyor. Hazırladığımız çalışmayla bu farkı ortaya koymaya çalışacağız' dedi.

    'Yanıklar Çayı' olarak da anılan Kızıldere, Fethiye-Göcek karayolundan yaklaşık 20 kilometrelik uzaklıktaki gizli turizm cenneti olarak biliniyor. Derin bir kanyondan geçerek Akdeniz'e ulaşan Kızıldere, birçoğunun gövde çapı 2 metreye yaklaşan ve dünyada Rodos adası dışında yalnızca bu bölgede yetişen sığla ağaçlarıyla ünlü. Etkili bir antiseptik olarak bilinen ve eczacılıktan parfümeriye birçok alanda ham madde olarak kullanılan sığla ağacı, ekonomik değeri yüksek bir doğal ürün olarak biliniyor.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu