YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2010

Mahkeme Kararı Yok Sayıldı!

  • 19.05.2010 Radikal

    Mahkemenin durdurma kararına rağmen, Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'ndeki 'Uzundere-1' Hidroelektrik Santrali (HES) elektrik üretimine geçiyor.

    Rize İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen yapımı tamamlanan Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’ndeki ‘Uzundere-1’ Hidroelektrik Santrali (HES) elektrik üretimine geçiyor. Konuyla ilgili uyarıda bulunan Rize Valiliği, yarından itibaren 154 bin voltluk elektrik enerjisinin iletim hattına verileceği gerekçesiyle santralin Çataldere Köyü'ndeki trafo merkezi ile yüksek gerilim şalt sahasına can güvenliği açısından yaklaşılmamasını istedi. Çevreciler ise gelişmeye tepki gösterdi.

    Senoz Vadisi’ndeki Çataldere Köyü’nde 2006 yılında Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan Uzundere-1 Hidroelektrik Santrali’ne karşı çıkan yöre halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 2008 yılını Aralık ayında santral inşaatının yürütmesini durdurdu, 2009 yılının Mart ayında ise Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti ve santral inşaatı durdu. Jandarma, enerji şirketi hakkında, ‘durdurulan santral inşaatında gizlice çalışma yürüttüğü’ gerekçesiyle iki kez tutanak tuttu. Projede değişiklik yaparak yeniden Bakanlığa başvuran enerji şirketi, geçen ay ‘ÇED olumlu’ kararı alıp çalışmalara yeniden başladı. Yöre halkı da bunun üzerine, bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ raporunun ’yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Ancak bu sürede inşaat tamamlanarak santral enerji üretimine hazır hale getirildi.

    Rize Valiliği'nden yüksek gerilim uyarısı

    Rize Valiliği’nden konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Yarından itibaren elektrik üretimine geçecek olan Uzundere-1 santralinin iletim hattına 154 bin voltluk enerji verileceği belirtilen açıklamada, vatandaşların Çataldere Köyü’ndeki trafo merkezi ile yüksek gerilim şalt sahasına can ve mal güvenliği açısından yaklaşmamaları istendi.

    Senoz Vadisini Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukatı Münir Yazıcı, Uzundere-1 HES projesi için Rize İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu ’yürütmeyi durdurma ve iptal’ kararlarının yok sayıldığını belirterek şunları söyledi:

    “Bir takım idari işlemler tesis edilerek iptal edilen projenin aynı koordinatlarında ve aynı coğrafi alanında, sanki iptal kararı yokmuşçasına proje hayata geçirilmektedir. İkinci onay kararına karşı Rize İdare Mahkemesi’nde hukuksal mücadelemizi başlattık. Umuyorum ve diliyorum ki adalet en kısa zamanda tecelli edecek ve verilen mahkeme kararları ile yerel halkın yaşam alanı koruma altına alınacaktır.”

    ‘Bakan istifa etsin’
     
    Derelerin Kardeşliği Platformu dönem Sözcüsü Ömer Şan da, Senoz’daki uygulamanın hukuk tanımazlıkta son nokta olduğu savunarak tepkisini şöyle dile getirdi:

    “HES projelerinin bu hukuk tanımazlığı ile yargı kararlarının yok sayılmasına karşı da mücadelemiz sürecek. Ülkemiz genelindeki ve özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki vadilerimizde yaşanan çok yönlü katliama ve beraberindeki olumsuz gelişmelere neden olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu istifaya davet ediyoruz.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu