YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2010

Petrol Sızıntısına Hortumlu Çare Bulundu

  • 17.05.2010 Deutsche Welle

    Meksika Körfezi’nde yaklaşık dört haftadır denize akan petrolü durdurma çalışmalarında, nihayet olumlu bir sonuç alındığı açıklandı. Petrolün deniz yüzeyinden tankerlere çekilmesi çalışmalarında gelişme kaydedildi.
     
    Meksika Körfezi’nde petrolün denize yayılmasını engelleme çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Haftalardır farklı metodlar kullanılarak, petrolün sızdığı çatlaklar kapatılmaya çalışılıyor. İngiliz petrol şirketi BP'nin, denizin derinliklerindeki çatlağa yerleştirilen borular aracılığıyla, petrolü denize karışmadan tankerlere çekmeyi başardıkları belirtildi. Toplamda ne kadar petrolün denize karışmasının önüne geçildiği henüz bilinmiyor.

    1600 metre derinlikte bir çıkış borusu yardımıyla, sızan petrol tankerlere çekilerek petrolün yüzde 85’inin arındırılmasına çalışılıyor. Ancak deniz dibindeki çatlakların petrolden tamamen  temizlenmesinin günler, hatta haftalar süreceği ifade ediliyor.

    Deniz yüzeyinde oluşturulan düzenekle petrol tankerlere çekiliyor

    "Kıyılar tahminlerin aksine daha az zarar gördü"

    Petrol platformunun patlayarak batmasının ardından, petrolün Amerika kıyılarına doğru yayılmasından endişe ediliyordu. Ancak kullanılan kimyasal maddelerle, petrolün kıyılarda bir tabaka halinde yayılmasının önüne geçildi.

    Louisiana, Mississippi ve Alabama kıyılarında, beklenenin aksine daha az petrol tabakaları oluştuğu tespit edildi. Ancak kuşkulu bulunan durum sonucunda yapılan araştırmalarda, biyologların deniz yüzeyinin altında petrol öbeklerine rastladığı kaydedildi. Biriken petrol öbeklerinden her birinin, 16 km uzunluğunda, 6 km genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde olduğu açıklandı.

    Petrolün yayılmasını engellemek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler de bu nedenle ABD’de tartışma yarattı. BP şirketi yetkililerinden Doug Suttles, “Deniz yüzeyindeki petrol oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Ve denize yayılan litrelerce petrole rağmen, kıyılar daha az hasar aldı. Bunu da çalışmalarımıza borçluyuz. Ama tabiî ki doğanın kendisine de…”diyerek, kimyasal madde kullanımını savundu.

    Çevreciler tepkili

    Kimyasal maddeler, deniz yüzeyinde petrolün birikmesine engel oluyor. Ancak görünürde petrol birikimi engellense de, çevreciler petrolün deniz suyuna karıştığını ve yokolmadığını savunuyor. Deniz araştırmaları uzmanı Riki Ott  “Herkes mutfağında bunun denemesini gerçekleştirebilir. Mutfak lavabonuzu suyla doldurup, üzerine yağ döktüğünüzde, yağ hemen suyun yüzeyinde toplanır. Bu karışıma kimyasal olarak deterjan eklediğinizde, su yüzeyinden yağın yok olduğunu görürsünüz. Ama aslında yağ yok olmuyor. Olan şu; yağ suyun içinde küçücük parçalara ayrılarak dağılıyor.yani yağ kendi kendine yokolmuyor. Yağı yok etmek için bazı maddelere ihtiyaç var ve bunlar da, oldukça zehirli” şeklinde konuştu.

    Çalışmalar takip altında

    Amerikalı çevre yetkilileri ve sahil güvenlik ekipleri tarafından, kimyasal maddeyle yapılan petrol temizleme çalışmalarına izin verildi. Bu metotun yol açabileceği olumsuzlukları yakından izleyen yetkililer, kimyasal maddelerin şimdiye kadar yayılmış olan ham petrolden daha fazla zarar vermediğini gözlediklerini ifade ediyorlar.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu