17.05.2010 Deutsche Welle
Meksika Körfezi’nde yaklaşık dört haftadır denize akan petrolü durdurma çalışmalarında, nihayet olumlu bir sonuç alındığı açıklandı. Petrolün deniz yüzeyinden tankerlere çekilmesi çalışmalarında gelişme kaydedildi. Meksika Körfezi’nde petrolün denize yayılmasını engelleme çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Haftalardır farklı metodlar kullanılarak, petrolün sızdığı çatlaklar kapatılmaya çalışılıyor. İngiliz petrol şirketi BP'nin, denizin derinliklerindeki çatlağa yerleştirilen borular aracılığıyla, petrolü denize karışmadan tankerlere çekmeyi başardıkları belirtildi. Toplamda ne kadar petrolün denize karışmasının önüne geçildiği henüz bilinmiyor.
1600 metre derinlikte bir çıkış borusu yardımıyla, sızan petrol tankerlere çekilerek petrolün yüzde 85’inin arındırılmasına çalışılıyor. Ancak deniz dibindeki çatlakların petrolden tamamen temizlenmesinin günler, hatta haftalar süreceği ifade ediliyor.
Deniz yüzeyinde oluşturulan düzenekle petrol tankerlere çekiliyor
"Kıyılar tahminlerin aksine daha az zarar gördü"
Petrol platformunun patlayarak batmasının ardından, petrolün Amerika kıyılarına doğru yayılmasından endişe ediliyordu. Ancak kullanılan kimyasal maddelerle, petrolün kıyılarda bir tabaka halinde yayılmasının önüne geçildi.
Louisiana, Mississippi ve Alabama kıyılarında, beklenenin aksine daha az petrol tabakaları oluştuğu tespit edildi. Ancak kuşkulu bulunan durum sonucunda yapılan araştırmalarda, biyologların deniz yüzeyinin altında petrol öbeklerine rastladığı kaydedildi. Biriken petrol öbeklerinden her birinin, 16 km uzunluğunda, 6 km genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde olduğu açıklandı.
Petrolün yayılmasını engellemek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler de bu nedenle ABD’de tartışma yarattı. BP şirketi yetkililerinden Doug Suttles, “Deniz yüzeyindeki petrol oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Ve denize yayılan litrelerce petrole rağmen, kıyılar daha az hasar aldı. Bunu da çalışmalarımıza borçluyuz. Ama tabiî ki doğanın kendisine de…”diyerek, kimyasal madde kullanımını savundu.
Çevreciler tepkili
Kimyasal maddeler, deniz yüzeyinde petrolün birikmesine engel oluyor. Ancak görünürde petrol birikimi engellense de, çevreciler petrolün deniz suyuna karıştığını ve yokolmadığını savunuyor. Deniz araştırmaları uzmanı Riki Ott “Herkes mutfağında bunun denemesini gerçekleştirebilir. Mutfak lavabonuzu suyla doldurup, üzerine yağ döktüğünüzde, yağ hemen suyun yüzeyinde toplanır. Bu karışıma kimyasal olarak deterjan eklediğinizde, su yüzeyinden yağın yok olduğunu görürsünüz. Ama aslında yağ yok olmuyor. Olan şu; yağ suyun içinde küçücük parçalara ayrılarak dağılıyor.yani yağ kendi kendine yokolmuyor. Yağı yok etmek için bazı maddelere ihtiyaç var ve bunlar da, oldukça zehirli” şeklinde konuştu.
Çalışmalar takip altında
Amerikalı çevre yetkilileri ve sahil güvenlik ekipleri tarafından, kimyasal maddeyle yapılan petrol temizleme çalışmalarına izin verildi. Bu metotun yol açabileceği olumsuzlukları yakından izleyen yetkililer, kimyasal maddelerin şimdiye kadar yayılmış olan ham petrolden daha fazla zarar vermediğini gözlediklerini ifade ediyorlar.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013