17.05.2010 Birgün
Antalya’nın Elmalı ilçesinde dünyanın en iyi sedir ağaçlarını da barındıran Çığlıkara Ormanları’ndaki taşocaklarının etkisi giderek artıyor.
Elmalı’nın Avşar, Zümrütova, Tekke ve Armutlu köyleri sınırında bulunan Kokarotluk, Patlangıç, Tuzburnu, Bayındıroluğu ve Göllüalan bölgelerinde faaliyet gösteren 5 adet taşocağı, zaman zaman bölge halkının tepkisine neden oluyor. Çalışmaların bölgede taşocakları için tahsis edilen 100 hektarlık alanın 10 hektarında sürdüğü bildirildi. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneğinden Doç. Dr. Yücel Çağlar, bölgede mermer çıkartılan ocakların etkilerinin giderek arttığını, orman alanlarında yapılan ve yapılacak madencilik etkinliklerinin sorgulanması gerektiğini belirten Çağlar, ‘Bu etkinlikler onarılamayacak ekolojik maliyetlere yol açabilir’ dedi.
Çığlıkara’daki doğal ve yaşlı Toros sediri ile ardıç ormanlarında mermer madenciliği yapılması için verilen izinlerin Anayasa ve Türkiye’nin de taraf olduğu çok sayıda ülkelerarası sözleşmeye açıkça aykırı olduğunu savunan Çağlar, şunları söyledi:
‘Çığlıkara yöresindeki doğal yaşlı Toros sediri ormanlarında yürütülen mermer madenciliği etkinliklerinin ekolojik, toplumsal ve kültürel etkileri, başta orman ekosistemleri olmak üzere doğal, toplumsal ve kültürel kamusal varsıllıklarımızı onarılamayacak biçimde ve düzeyde etkilemektedir. Buna karşılık, madencilik etkinliklerinin yalnızca yerli ve yabancı şirketlerin kazançları ile sınırlı olan ekonomik getirileri öne çıkarılması, en azından Anayasanın 56. maddesine açıkça aykırı bir yaklaşımdır. Bu akıl almaz aymazlık, Çığlıkara’daki orman ekosistemlerinde de, çevresinde de durdurulmalıdır.’
Bozuk alanlar
Elmalı Orman İşletme Müdürü Salih Çoban da, taş çıkartılan bölgenin koruma alanında olmadığını söyledi. Bölgedeki anıt sedirlerin özel koruma altında olduğunu ve buralarda maden ruhsatı verilmesinin mümkün olmadığını belirten Çoban, ruhsat verilen alanların bozuk orman alanları olduğunu söyledi. Çoban, ‘Yüzde 30, 60 ve 90 oranındaki kapalı bozuk sedir ve ardıç alanlarında ruhsat veriliyor. Öyle söz edildiği gibi katliam yok’ dedi.
Maden şirketlerinin 13 bin dekar olan Çığlıkara Ormanlarındaki verimsiz alanda çalıştığını belirten Çoban, ‘1250 ila 1750 metre rakımdaki bu bölge, sedirin en güzel gelişim yaptığı alan. Örneğin Kahramanmaraş bölgesinde 100 yaşındaki bir sedir 2 metreküp ölçülürken, burada 3,5 metreküp olarak ölçülür. Bu tür ilk kez Lübnan’da bulunduğu için literatüre Lübnan Sediri olarak geçmiş. Ancak şimdi Toros Sediri olarak düzeltildi’ dedi.
‘Mücadelede yalnız kalıyoruz’
Armutlu Köyü Muhtarı Fazlı Gürkan ise, yaklaşık 5 yıldır bölgedeki taşocaklarıyla mücadele ettiklerini ancak bu mücadelede yalnız kaldıklarını söyledi. Mermer çıkartma çalışmaları nedeniyle bölgede sedir ve ardıç ağaçlarının kesildiğini ileri süren Gürkan, geçen ay diğer muhtarlarla birlikte yetkililere dilekçe verdiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Gürkan, doğanın katledildiğini, ilçedeki yetkililerin ve vatandaşların bu konuda duyarsız davrandıklarını, bu katliamın sona ermesi için sonuna kadar mücadele edeceğini sözlerine ekledi.
Avşar köyünde çiftçilik yapan Muhammed Aktaş da, ‘Kamyonların buradan geçmesinden dolayı bahçelerimiz toz oluyor. Elmaların kızarmasında, büyümesinde meyvelere zarar veriyor. Ayrıca doğal güzelliği de bozuyor ocaklar. Ocaklar buradan gitse iyi olur. Birileri para kazanıyor biz zulüm çekiyoruz’ diye konuştu.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013