17.05.2010 Radikal
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bolu Valiliği'ne 3'üncü uyarı yazı göndermesine rağmen, Valilik çalışmaları durdurmadı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Abant’ta yapılan yol çalışmalarının ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’na uygun olarak yapılmadığına’ ilişkin Bolu Valiliği’ne 3’üncü uyarı yazı göndermesine rağmen, Valilik çalışmaları durdurmadı. 11 Mayıs imzalı yazıda gölde su seviyesinin eski haline getirilmesi, Örencik Yaylası’nda oluşturulan Yavru Abant Göleti’nin tahliye edilmesi ve ağaçların kesilmesine neden olacak Abant- Mudurnu bağlantısını sağlayacak yol inşaatına kesinlikle başlanmaması istendi. Uyarılara rağmen kotu yükseltilen yola parke taşı döşenmesi için hazırlıklar devam ederken, elektrik hatları da yolun yanında yer altına alınıyor.
Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü’nün Abant Tabiat Parkı’nın işletme hakkını Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan almasının ardından, geçen yıl Kasım ayında inşaat çalışmalarına başladı. Gölün dere ile bağlantısının önüne menfez yapılması nedeniyle Şubat ayında karların erimesi ve yağmur nedeniyle göldeki su seviyesi yükseldi. Abant’ın etrafındaki yollar sular altında kalırken iskeleler de sulara gömüldü. Göl seviyesinin yükselmesiyle piknik alanları ve Göl Gazinosu’nun zemin katı da sular altında kaldı. Gölde su seviyesinin yükselmesini önlemek amacıyla Abant’ın batısında kalan Örencik Yaylası’nda Yavru Abant Göleti oluşturulurken, endemik bitkiler sular altında kaldı. Sivil toplum kuruluşları Abant’ta yapılan çalışmalarla doğanın katledildiği gerekçesiyle tepki gösterirken, bazı sivil toplum kuruluşları da Bolu Valiliği hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Uyarı yazıları
Abant’ta yapılan çalışmaların, ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’na uymadığı’ gerekçesiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü 3’er uyarı yazısı, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü de bir rapor hazırlayarak Bolu Valiliği’ne gönderdi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, 11 Mayıs’ta Bolu Valiliği’ne gönderilen uyarı yazısında da Abant’ta yapılan çalışmaların ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’na aykırı olduğu’ yinelenerek, ağaçların kesilmesine neden olacak Abant- Mudurnu yoluna başlanılmaması istenerek, “Abant-Mudurnu yolunun yükünü azaltmak için Uzun Devreli Gelişme Planı’nda yapılacak revizyon çalışması nedeniyle, yol inşatında hiç bir faaliyet yapılmaması” ifadesi yer aldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Abant’ta yapılan hataları sıraladığı yazıda göldeki su seviyesinin eski kotuna indirilmesi, Örencik Yaylası’nda oluşturulan Yavru Abant Göleti’nin tahliye edilerek eski konumuna getirilmesi talep edildi. Abant’ın çevresine yapılan yollara ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:
“Abant çevresine yapılacak olan yol güzergahları 4 metre araç yolu, 2 metre fayton, 2 metre de bisiklet yolu olarak kullanılacak. Gerektiğinde 2 metrelik fayton yolu 4 metrelik araç yoluna ilave edilerek araçların kullanımına tahsis edilecek. Abant Göl Gazinosu’nun yanından geçen yol da 8 metreyi geçmeyecek. Yol çalışması 50 ve 100 metre aralıklarla yapılacak. Yapımı bittikten sonra geri kalan kısımların inşaatına başlanacak.”
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’ hazırlandığında Abant’ın ekolojik dengesinin bozulmaması için Abant Gölü çevresine motorlu araçların giriş yapmasına izin verilmeyeceği maddesi yer alırken, araçlar için de Abant’ın girişine de bu nedenle 250 araçlık otopark yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda ise göl etrafında park için ceplerin oluşturulacağı maddesi dikkat çekti.
İş makineleri çalışıyor
Yapılan uyarılara rağmen ise Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tüm hızıyla çalışmalara devam ediyor. Kotu yükseltilen yolda iş makineleri parke çalışması için yolu düzeltirken, silindir ile dolgu yapılan zemin sıkıştırılıyor. Parke taşı kaplaması için ise TIR’larla getirilen parkeler yol kenarlarına depolanıyor. Elektrik hatlarının yer altına alınması çalışması kapsamında ise kepçe ile yol kenarlarında çukurlar kazılıyor.
‘Uyarıları dikkate alacağız’ Bolu İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman, uyarılara rağmen çalışmaların devam etmesiyle ilgili olarak şöyle dedi: “En son olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden uyarı yazısı geldi. Abant’ta yapılan yanlışlıkların sıralandığı yazı bizim için önemli. Burada yazılanlar bizim önümüzü açacak. Abant’da yapacağımız çalışmalarda bu önerileri dikkate alacağız. O yolla ilgili Karayolları okeylemişti, uygun olduğunu söylemişti. Biz de Çevre ve Orman Bakanlığı’na yazdık. Bakanlık da uygun olduğunu söylemişti. Şu anda inceleme başlatıldı. Bize oluru gelmeden çalışma yapamıyoruz. Bakanlık’tan gelecek olan yazıya göre çalışma yapacağız. Biz plan ve projelerimizi gönderdik. Bakanlık’tan gelecek olan yazıya göre hareket edeceğiz.”
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013