YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2010

Nil'i Paylaşmak İçin Toplandılar

  • 14.05.2010 Cumhuriyet

    Nil havzasındaki 7 ülke, nehir suyunun adil paylaşımı için Mısır ve Sudan'ın muhalefetine rağmen bugün Uganda'da toplandı.

    El Cezire'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Uganda Su Kaynakları Bakanı Jennifer Namuyango, Nil suyunun doğru ve adil bir şekilde tekrar paylaşılması için Kampala'da toplandıklarını belirterek, "Nil suyunun büyük bir kısmını Mısır kullanıyor" dedi.

    Mısır ve Sudan'ın toplantıya karşı çıkmalarına rağmen bir araya geldiklerini söyleyen Namuyango, Nil havzasında bulunan Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin paylarına düşenin yeniden tanzim edilmesini istediklerini kaydetti.

    Bu arada Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebulgeyt, "Nil nehrinin kendi kırmızı çizgileri arasında yer aldığını", bunu yeniden paylaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

    Ebulgeyt, Nil'le ilgili eski anlaşmaların halen geçerli olduğunu ve söz konusu toplantının hiçbir hükmünün olmadığını dile getirdi.

    Sudan'ın su kaynaklarından sorumlu yetkilisi Ahmet Mafati de, Nil suyunun paylaşımı için toplanan 7 devletin alacakları kararların hiçbir geçerliliğinin olmayacağını kaydetti.

    Haberde Mısır'ın, geçmişte imzalanan anlaşmaları kabul ettiği ve Nil'in suyunun ülkenin ulusal güvenlik konusu olduğu gerekçesiyle anlaşmaya yanaşmadığı belirtildi

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu