YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2010

Çevreciler Nükleer Santral Anlaşmasınına Karşı Hareketleniyor

  • 13.05.2010 bianet

    Rusya ile Türkiye arasındaki Akkuyu’ya nükleer santral yapılmasını öngören anlaşma çevreciler tarafından yargıya götürülüyor. Yeşiller Partisi’nden Şahin, "Nükleer santral kabul edilemez"; Mersin Nükleer Karşıtı Platform Başkanı Aslan, "Devlet yapmaya kararlıysa biz de yaptırmamaya kararlıyız" dedi.

    "Ülkenin nükleer çöplük olmasını istemiyoruz, sonuna kadar mücadele edeceğiz"

    Çevreciler Türkiye ile Rusya arasında imzalanan "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletmesine Dair İşbirliği Anlaşması"nı yargıya taşıma kararı aldı.

    Yaptırmamaya kararlıyız

    Yıllardır kentte nükleer karşıtı eylemleri yürüten Mersin Nükleer Karşıtı Platform'un Başkanı Sebahat Aslan, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın iptali için dava açacaklarını söylerdi:

    "Hukukçularımız çalışmaya başladı. Dava nereye açılması gerekiyorsa - Danıştay ise Danıştay, Yüce Divan ise Yüce Divan - açacağız. Devlet 40 yıldır bu santrali yaptırmaya kararlıysa biz de yaptırmamaya kararlıyız. Sürece müdahale edeceğiz, tüm demokratik haklarımızı kullanacağız. Karardan vazgeçilmesi gerekiyor. Mart ayında, 40 yıl önce çıkarılan lisansın iptali için dava açtık; davamız hala sürüyor."

    Çernobil teknolojisini istemiyoruz

    "Rusya'nın nükleer konusunda sabıkalı geçmişini Çernobil'den biliyoruz" diyen Aslan şöyle devam etti:

    "Rusya geçmişte olduğu gibi bu gün de büyük tehlike yaratacak eski bir teknoloji kullanıyor. Bu kadar kirletici, çok pahalı, en ufuk bir dikkatsizlikle geri dönüşü olmayan çevre felaketine neden olacak bu teknoloji ülkenin enerji sorununu çözmeyecek. Biz ülkemizin nükleer çöplük olmasını istemiyoruz; Rusya'nın nükleer santral kurmasının amacı nükleer atıklarını denize gömmek. Rusya'nın Çernobil teknolojisini bu ülkede istemiyoruz"

    Anlaşma Yüce Divan'lık

    Yeşiller Partisi'nden Ümit Şahin de Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma ile ilgili şunları söyleri:

    "Bu anlaşmayla nükleer santral yapımı ihalesiz bir şekilde ve doğrudan devletlerarası anlaşmayla tamamı Rus şirketine veriliyor. Bütün denetim onların elinde olacak. Nasıl bir kontrol sistemi işleyecek o bile belli değil. Bunlar ciddi suç teşkil edecek şeyler. İlgili ihale yasaları hiçbir şekilde dikkate almadan bu kadar önemli, riskli bir yatırımı 'şu şirkete verdim' diye vermek yasadışı. Bu, hükümeti Yüce Divan'a götürür."

    Şahin 4 bin 800 megavatlık dört reaktörün bulunacağı nükleer santralın maliyet fiyatının 20 milyar dolar olduğunu söyleyerek, "Bu dünya şartlarında çok ucuz bir rakam. Dünya standartlarının bu kadar altında mal ediliyorsa bu, santralin güvenlik açısından büyük riskler taşıdığını gösterir. Demek ki Rus şirketi işi ucuza getirirken, güvenlikten vazgeçiyor" dedi.

    Mersin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ali Doğan ise "Biz nükleer santrale değil, yerine karşıyız" diyerek, anlaşmanın iptali için Danıştay'a başvuracaklarını belirtti.

    Doğan, "Santral kurmak istedikleri yer turizm alanı olmalıdır, buraya santral istemiyoruz" diye konuştu. (SP)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu