YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2010

Orman Yangınında 'BBG' Yöntemi

  • 10.05.2010 Radikal

    Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan 'Yangın Yönetim Sistemi' ile riskli bölgeler dumana duyarlı kameralarla 24 saat izleniyor.

    Orman yangınlarıyla mücadelede ilk kez Türkiye’de kullanılan sistemle riskli bölgeler 24 saat kamerayla izleniyor. Sistemi kullanmak için bir çok yabancı ülke Türkiye’ye başvuruyor.

    Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, havaların ısınmasıyla orman yangını riskinin artmaya başladığını belirtti.

    Yazın gelmesiyle Türkiye’de ormanların yüzde 60’ının yer aldığı Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki 12 milyon hektar orman alanının yangına karşı riskli bölgeler arasında yer aldığını ifade eden Kahveci, söz konusu bölgelerde her yıl 2 bin civarında orman yangını çıktığını söyledi.

    Ormanı olan ülkelerde orman yangınlarının da kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kahveci, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 95’inin insan kaynaklı nedenlerle, geri kalanının ise yıldırım düşmesi sonucu çıktığını bildirdi.

    Orman yangınları ile mücadele çalışmaları kapsamında okuldaki öğrenciden dağdaki çobana kadar herkesi bilinçlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Kahveci, yangınlara hızlı ve etkin müdahale etmeyi amaçladıklarını bunun için en yeni teknolojileri kullandıklarını dile getirdi.

    Orman yangınlarına en kısa sürede müdahale edebilmek için "Yangın Yönetim Sistemini" geliştirdiklerini kaydeden Kahveci, şunları söyledi:

    "Bu sistemle bütün araçlarımızı her an çıkacak yangına müdahale edecek şekilde kritik bölgelerde konuşlandırdık. Olası yangından erken haberdar olunması için riskli bölgelerde dumana hassas kameralar kurduk ve bununla ilgili yazılımlar geliştirdik. Türkiye’de 60’ın üzerindeki bölgeyi kameralarla gözetliyoruz. Nerede duman çıkarsa bu kameralar bize bunu 15-20 saniye içinde bildiriyor ve tüm sisteme alarm veriyor. Bu sistem dünyada sadece bizde var. Bu sistemi kullanmak için birçok ülke bize başvuruyor. ABD’nin Kaliforniya eyaleti bu sistemi deneme amaçlı kullanıyor. ABD’deki bir şirket de söz konusu sistemi pazarlamak için istekte bulundu. Ayrıca Suriye’nin yangın yönetim sistemini de kuruyoruz. Ekiplerimiz Suriye’de çalışmalarını sürdürüyor. Portekiz’den yangın uzmanları da bu ayın sonunda ülkemize gelerek sistemimizi inceleyecek."

    Binden fazla gölet ve havuz oluşturuldu

    Türkiye’deki tüm orman alanlarını yanıcı özelliklerine, vasıflarına, su kaynaklarına mesafesine, yerleşim yerlerine uzaklıklarına ve bazı özelliklerine göre sınıflandırdıklarını belirten Kahveci, yangınla mücadele için binden fazla gölet ve havuz oluşturduklarını söyledi.

    Oluşturdukları sistemle tüm araçların yerlerini takip ettiklerini kaydeden Osman Kahveci, şunları kaydetti:

    "Yangın çıktığında en yakın ekibin nerede olduğunu biliyoruz. Tüm araçlarımızın hızlarını ve istikametlerini görebiliyoruz. Yangına en yakın ekibin en kısa sürede müdahalesini istiyoruz. Yangını haber alan helikopterin 7 dakika içinde havalanmasını planladık. Oluşturulan merkezden araçların yönlendirebiliyoruz. Yangınlarda iki aşamalı plan uyguluyoruz. A planında bölgeler kendileri hareket ediyor. Ellerindeki ekiplerle yangına müdahale etme imkanı ve toleransı tanıdık. B planında ise eğer yangın büyürse yangına genel müdürlüğün, Çevre ve Orman Bakanlığının yangının söndürülmesinde etkili olması isteniyor. Yangınların mal ve can kaybına neden olmaması için Yangın Yönetim Sistemini kurduk ve şu anda bu sistem çalışıyor."

    Yanan alanları hemen ağaçlandırdıklarına dikkati çeken Kahveci, bu alanların asla "farklı amaçla" kullanılmadığını söyledi.

    Birçok ülke ve Türkiye’de daha önceleri yanan ağaçların yerine yine aynı türden ağaçların dikildiğini anımsatan Kahveci, geliştirdikleri "Yangına Dayanıklı Orman Kurma Projesi" kapsamında yanan alanların ağaçlandırılmasında az yanan, yanmayı geciktiren ağaçları kullandıklarını sözlerine ekledi. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu