10.05.2010 NTVMSNBC
İklim değişikliği etkisini gösteriyor...Deniz kaplumbağaları 15 yıl öncesine göre yumurtalarını 10 gün daha erken bırakmaya başladı...
İklim değişikliğinin ülkemizde Akdeniz kıyısındaki kumsallara yumurtasını bırakan deniz kaplumbağalarının üreme dengesini bozacağı, sıcaklık artışıyla birlikte yumurtadan çıkan dişi yavru sayısı artarken erkek yavru sayısının da azalacağı bildirildi.
Aksaray Üniversitesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin işbirliğiyle Aksaray'da düzenlenen ''Ekoloji 2010 Sempozyumu''na katılan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dürdane Kolankaya, sera gazı etkisine neden olan gazların miktarlarındaki artışın devam etmesi halinde, önümüzdeki 100 yıl içinde sıcaklığın 4,5 derece artmasının beklendiğini söyledi.
1750 yılından bugüne kadar kaydedilen sıcaklık artışının yüzde 90'ının insan faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu ifade eden Kolankaya, ''İklim değişikliğinin sonuçlarından türlerin göçü ve buzulların erimesi gibi gözle görünür etkiler günümüzde başlamıştır'' dedi.
İklim değişikliğinin yaban hayatını olumsuz etkileyeceğini ve türlerin yok olacağını vurgulayan Kolankaya, şunları ifade etti:''İklim değişikliği, ekosistemlerin kompozisyonunun, dağılımının bozulmasına ve türlerin de bu değişikliklere tepki vermesine neden olacak. Yaban hayatındaki canlıların coğrafi dağılımı, üreme zamanı ve göç zamanları değişecek. Araştırmalara göre ortalama sıcaklığın yalnızca 1,5 derece artması, bugün bilinen türlerin üçte birinin yok olmasına yol açacak. Ekosistem içerisindeki bazı türlerin yok olması bekleniyor. Defenders of Wildlife verilerine göre, küresel ısınmadan en çok etkilenecek canlıların başında geyikler, arktik foklar, kutup ayıları, penguenler, gri kurtlar, deniz kaplumbağaları ve alabalıklar gelmektedir.'' Deniz kaplumbağalarında üreme dengesi bozulacak İklim değişikliğinin deniz kaplumbağaları üzerindeki etkisinin başladığını anlatan Kolankaya, ''Deniz kaplumbağaları 15 yıl öncesine göre yumurtalarını 10 gün daha erken bırakmaya başladı'' dedi.
Kolankaya, Chelonia mydas kaplumbağalarının üremesinde iklim değişikliğinin etkileri konusunda Mersin ve Adana'daki kumsallarda bulunan kamplumbağa yuvalarında 4 yıldır çalıştıklarını ve önemli bulgulara ulaştıklarını belirtti.
İklim değişikliğinin Chelonia mydas gibi kaplumbağa türlerinin üreme dengesini bozacağını vurgulayan Kolankaya, şöyle devam etti:''İklim değişikliği ülkemizde Akdeniz kıyısındaki kumsallara yumurtasını bırakan deniz kaplumbağalarının üreme dengesini bozacak. Sıcaklık artışıyla birlikte yumurtadan çıkan dişi yavru sayısı artarken erkek yavru sayısı azalacak. Kaplumbağalarda eşey gelişimi, embriyonik gelişim döneminde hayvanın maruz kaldığı sıcaklığa bağlıdır. Küresel ısınmayla birlikte bu türlerin popülasyonlarında erkek bireylere göre dişi bireylerin sayısı daha fazla olacaktır. Bu da türün neslini devam ettirmesini zorlaştıracaktır. Chelonia mydas için ortam sıcaklığı ortalama 30 derece eşeyler eşit oranda (yüzde 50 dişi ve erkek) gelişir. Sıcaklık artınca dişi birey sayısı artacak, erkek birey sayısı azalacaktır. Bu sonuç bütün kamplumbağa türleri için geçerli.''
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013