YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Mayıs 2010

Çiftliklerden Geriye Atıkları Kaldı

  • 04.05.2010 Radikal

    8 balık çifliğinden 7'sinin taşınırken bıraktığı atıklar denizin dibini çöplüğe çevirdi.

    Muğlanın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi ve Söğüt Köyü açıklarındaki 8 balık çifliğinden 7'sinin taşınırken bıraktığı atıklar denizin dibini çöplüğe çevirdi. Biyolog Nesem Öztürk, temizlik yapılmaması durumunda deniz canlılarının çoğunun yok olacağını söyledi.

    Doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle ünlü Bozburun Beldesi açıklarındaki balık çiftliklerinin taşınırken bıraktığı atıklar nedeniyle deniz dibinin çöplüğe döndüğü ortaya çıktı. Söğüt Köyü Zeytinadası Koyu'nda da balık ölümleri başladı. Balık çiftliklerinin faaliyet gösterdiği bölgede dalış yapıp görüntü çeken Soner Abacı “Balık çiftlikleri gitti ama bıraktıkları atıklar denizi kirletti. Bölgede çok ciddi anlamda temizlik yapılmalı” dedi.

    Biyolog ve aynı zamanda dalış eğitmeni olan Nesem Öztürk, “Buradaki durum gerçekten vahim. Balık çiftliklerinin yarattığı tahribat oldukça fazla. Doğal yaşamı olumsuz etkiliyor. Kirlilik sadece balıkları etkilemeyip, düşen parçalar deniz tabanındaki bitki ve hayvan yuvalarını kapatarak onların ölümüne de sebep oluyor. Bir başka tahribat ise ‘hayalet avcılık’ dediğimiz altta kalan ağ ve misina parçalarının kendi kendine avlanmaya devam etmesi. Bu sayede çok sayıda balık yaşamını yitiriyor. Acilen temizlik yapılması gerekiyor” diye konuştu.

    Öztürk, temizlik yapılmaması durumunda deniz canlılarının çoğunun yok olacağını belirtti. Öztürk, balık çiftliklerinin yarattığı tahribatın çok fazla olduğunu da vurguladı.

    Söğüt Köyü Muhtarı Kemal Karaca da, “Zeytinadası ve Söğüt koyları bir an önce temizlenmeli. Bu koylarda profesyonel balıkçılık yasaklanmalı. O zaman turkuaz mavisi denizi, tarihi eserleriyle, beldemiz ve köyümüz turistlerle dolup taşar” dedi. (dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu