03.05.2010 Atlas
Elmalı Çığlıkara ormanlarında, 1 derece Doğal Sit Alanı'ndaki 500 yıllık anıt sedirlerin de içinde olduğu binlerce ağaç Çin ve ABD'ye ‘taş' satmak için yerle bir edildi! Bölgede taş çıkaran şirketlerden birinin de İspanyol kökenli olduğu öğrenildi. Lübnan Sediri (Cedrus libani) olarak bilinen türün dünyadaki en önemli yaşam alanına sahip olan Elmalı Çığlıkara ormanlarındaki 500 yıllık anıt sedir ağaçlarının maden arama bahanesiyle kesilmesine bölge köylüleri isyan etti. Dört köyün muhtarı 200'den fazla imza toplayarak, sedir ormanlarındaki madenci vahşetinin durdurulması için Elmalı Kaymakamlığı'na dilekçe verdiler. Köylüler, madenci vahşeti durdurulmazsa Ankara'ya kadar yürüyeceklerini açıkladılar. Bölgeden çıkarılan taşların Çin ve ABD'ye ihraç edildiği öğrenildi. Dünyaca ünlü anıt sedir ve ardıç ağaçlarıyla ünlü Elmalı'nın Çığlıkara ormanlarındaki madenci terörü bitmek bilmiyor. 2006 yılından buyana bölgede sürdürülen maden arama ve çıkartma çalışmaları sırasında binlerce sedir ve ardıç ağacının kesilmesi bölgedeki köylüleri isyan ettirdi. Bölgede taş ve mermer çıkartan şirketler arasında bir İspanyol şirketi de bulunurken, çıkartılan inşaat kaplama taşlarının Çin ve ABD'ye ihraç edildiği öğrenildi.
Türkiye'nin en önemli anıt ağaçlarından olan 2002 yaşındaki Koca Katran başta olmak üzere Aslan ardıç ve Şah ardıç'ı da bünyesinde barındıran Çığlıkara'daki madenci tahribatının bir an önce durdurulmasını isteyen köylüler, topladıkları 200'den fazla imza bulunan dilekçeyi Elmalı Kaymakamlığına verdiler. Orman idaresini de bu katliama seyirci kalmakla eleştiren köylüler, yaz aylarında ağaçların yapraklarının tozdan görünmez olduğunu söylediler.
Armutlu Muhtarı Fazlı Gürkan, Avşar Muhtarı Mehmet Atılgan, Zümrütova Muhtarı Yaşar Akaya ve Tekke Muhtarı Mustafa Çalhan'ın Av. Cengiz Baldıroğlu ile birlikte kaymakamlığa ilettikleri dilekçede, dünyada eşi bulunmayan sedir ormanlarının maden ocaklarına peşkeş çekildiği belirtilerek; 'maden arama bahanesiyle 5 asırlık geçmişi olan ve hala ayakta kalmaya çalışan bu anıt ağaçlar kesilerek ve yıkılarak altındaki taşların alınmasına ve ormanların yok edilmesine artık seyirci kalmayacağız' ifadelerine yer verildi.
Bir karış tozla yaşıyorlar
1. derece Doğal Sit Alanı olan bölgedeki anıt ağaçların tamamen tahrip edildiğinin hatırlatıldığı dilekçede, Ortatepe göllü mevkiindeki ağaçların tamamen yok edildiği belirtildi. Bölgede 5 tane taş ocağı açıldığını anlatan köylüler, orman katliamının 50 dönümlük bir alanda 4-5 yıldır sürdüğünü dile getirdiler. Armutlu Muhtarı Fazlı Gürkan, bölgedeki ormanların taş yığınına dönüştüğünü söyleyerek, 'köyümüzün içinde bile taş arıyorlar. Özellikle yaz aylarında bir karışı bulan toz, bölgedeki köylülerin yaşamını tehdit etmeye başladı' diye konuştu.
2 bin yılın tanığı koca katran
Büyük bölümü 1. derece Doğal Sit Alanı olan Çığlıkara sedir ormanları, Koca Katran (2002 yaşında) Aslan Ardıç (1702), Dibek Sediri (1702), Koca Sedir (1072), Şah Ardıç (802) Koç Sedir (652) Katil Sedir (502) gibi anıt ağaçların yaşam alanı olarak biliniyor. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013