15 Ağustos 2007 - NTVMSNBC
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nca (UNEP), “Dünya Şampiyonları” adıyla düzenlenen çevre ödülleri yarışması kapsamında, 2008 yılı için bu yıl öne çıkan, 7 çevre lideri belirlenecek. ANKARA - BM Çevre Programının resmi internet sitesi, www.unep.org 'den derlediği bilgiye göre, çevre politikalarının, hükümetler, sivil toplum örgütleri ve özel girişimcilerin ortak çabalarıyla oluştuğu hatırlatılarak, bu konuda vatandaşların uzun vadeli sorumluluklarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
İlk kez 2004 yılında gerçekleşen, bu yıl da “2008 Şampiyonunu Aday Gösterin” sloganıyla düzenlenen yarışmanın, çevresel bilinci özendirmesi nedeniyle para ödülü içermediği bildirildi.
“UNEP, küresel veya bölgesel bazda, çevrenin sürdürülebilir yönetimi ve korunmasına ilişkin katkı sağlayan bireyler veya grupları çağırıyor” denilen internet sitesinde, seçilme kriterleri şu şekilde belirlendi:“Her şampiyonun, liderlik, bakış açısı ve yaratıcılık yönünden politik bir etkisi bulunmalı. Kişiler, kendilerini, örgütlerini veya bir başka grubu aday gösterebilirler. Her aday gösterme, adayın çalışmalarını yakından takip eden ve aynı ülkeden olması gerekmeyen, 3 kişinin birer referans mektubuyla desteklenmelidir. Gazete kupürü, takdirname belgesi ve fotoğraflar da bu mektuplara eklenebilir. Ancak kitap, görüntü ve benzerlerinin gönderilmemesi tercih sebebidir.”
Adayların, UNEP’in bölgesel bürolarından sonra üst düzey UNEP yetkililerince değerlendirileceği ifade edilirken, son başvuru tarihinin, 15 Eylül Cumartesi olduğu bildirildi.
Ödüller Nisan ayında Singapur’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
BU YILIN LİDERLERİBM Çevre Programı, kimyasal güvenlik, sürdürülebilir atık yönetimi, spor sahalarını yeşillendirme, çöller ve yağmur ormanlarının korunması ve küresel iklim gibi konularda başarı gösteren, bu yılın 7 çevre liderini, 1 Şubatta şöyle duyurmuştu: Şerif Rahmani (Afrika): Cezayir’de çevre yasasını yürürlüğe koydurdu ve çölleşme konusuna dikkat çekti. Elisea ‘Bebet’ Gillera Gozun (Asya ve Pasifik): İş adamları, sivil toplum örgütleri ve siyasi karar vericilerin desteğini alarak, çevre konusunu, ülkesi Filipinler’in gündemine aldı. Viveka Bohn (Avrupa): İsveç’te kimyasal güvenlik konusunda küresel çaba harcayıp, çoklu müzakerelerde önemli bir rol oynadı. Marina Silva (Latin Amerika ve Karayipler): Brezilyalı çevreci, Amazon’daki yağmur ormanlarının korunması için savaş verdi. Al Gore (Kuzey Amerika): Sera gazı emisyonları konusunda ülkesi ABD’yi ve tüm dünyayı eğitti. Prens Hassan Bin Talal (Batı Asya): Memleketi Ürdün’de çevrenin, sınır aşan işbirliğiyle korunması konusunda çalıştı. Jacques Rogge ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi de spor ve çevre konusundaki katkılarından dolayı UNEP Özel Ödülü’ne layık görüldü.
http://www.ntvmsnbc.com/news/417123.asp
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013