YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2010

Meksika Körfezindeki Çevre Felaketi Büyüyor

  • 28.04.2010 Radikal

    Meksika körfezinde batan petrol platformundan çevreye yayılan petrol sızıntısı durdurulamazsa bu, Amerikan tarihinin en kötü çevre felaketlerinden biri olabilir.

    Meksika körfezinde geçen Salı meydana gelen patlama ve yangının ardından Perşembe batan petrol platformundan çevreye yayılan kirliliğin, eğer ham petrol sızıntısı durdurulamazsa Amerikan tarihinin en kötü çevre felaketlerinden birisi olacağı bildirildi.

    Amerikan sahil güvenlik yetkilisi Tuğamiral Mary Landry, düzenlediği basın toplantısında, "Samimi olacağım. Platformu işleten İngiliz petrol şirketi BP’nin sızıntıyı durdurmak için şimdiye kadar yürüttüğü çabalar başarılı olmadı" diye konuştu.

    New Orleans sahil güvenlik komutanı Landry, kazayı Alaska kıyılarında karaya oturan ve 1300 km mesafeye 40 milyon litreden fazla hampetrol yayılmasına neden olan Exxon Valdez tankerinin neden olduğu kaza ile kıyaslamayı reddederken, "Ama, eğer kuyuyu güvenliğe alamazsak, evet, bu Amerikan tarihinin en kötü deniz kirliliklerinden biri olacaktır" dedi.

    Meksika körfezinde geçen Salı meydana gelen patlama ve yangının ardından Perşembe batan petrol platformundan çevreye ham petrol yayılmasını ve çevre felaketini önlemek için İngiliz BP şirketine ait robot denizaltılar devreye girmişti.

    Platformu işleten BP’den yapılan açıklamada, yaklaşık 1,5 km derinlikten günde bin varil (159 bin litre) civarında ham petrolün sızdığı belirtilerek, bu sızıntıyı ve bir çevre felaketini önlemek için bölgeye filtre gemilerinin yanı sıra robot denizaltılar gönderildiği kaydedilmişti.

    Petrol sızıntısını önlemek için ilk kez bu tip denizaltılar kullanılıyor.

    Uydu görüntülerine göre, hızla yayılan petrol örtüsü 1550 km2 alana ulaşıyor ve Amerikan kıyılarını tehdit ediyor. Yetkililer, buna karşın asıl kirliliğin deniz yüzeyinde ince bir tabaka halinde olduğunu belirtiyorlar.

    Transocean şirketine ait günde 8 bin varil petrol çıkaran ABD’nin Louisiana kenti açıklarındaki platformun Perşembe batmasından sonra petrolü dev metal yapının enkazından ayırmak için BP bölgeye çok sayıda filtraj gemisi göndermişti.

    Kazadan yaklaşık bir hafta sonra platformda görevli kayıp 11 kişi hala bulunamadı. Yetkililer, kayıpları bulma ümidinin neredeyse yok olduğunu belirttiler.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu