YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2010

Kuş Cenneti Eski Günlerine Dönüyor

  • 27.04.2010 Radikal

    Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın eski günlerine kavuşması için çalışmalar sürüyor.

    Erciyes Dağı’nın güneyinde yer alan ve göçmen kuşların en önemli uğrak merkezlerinden biri olan Sultan Sazlığı Milli Parkı, son yıllarda su sıkıntısı nedeniyle eski özelliğini yitirmeye başladı.

    İlkbahar ve sonbahar döneminde sıcak topraklara göç eden kuşların uğrak yeri olan Sultansazlığı, resmi kaynaklara göre 301 çeşit kuşa ev sahipliği yapıyor. Bu özelliği nedeniyle kuş cenneti olarak anılan Sultan Sazlığı ancak suların çekilmesi nedeniyle son yıllarda eski canlılığını kaybetti. Sazlık alanın yeniden kuşların cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmalar sürüyor.

    Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Rıza Baykan,  Sultansazlığı’ndaki su sıkıntısı nedeniyle doğal hayatın son yıllarda tehlikeye girdiğini, bu durumu düzeltmek için gayret gösterdiklerini belirtti.

    Milli parkı besleyen su kaynaklarının bilinçsiz tarımsal sulama yapılması nedeniyle sazlık alana ulaşamaz hale geldiğini ifade eden Baykan, şu bilgileri verdi: "Yer altı sularının kısmen çekilmesi ve milli parkı besleyen doğal su kaynaklarının üzerine barajların yapılması nedeniyle sazlığa giren su miktarı son yıllarda azaldı. Diğer taraftan kanallar üzerinde ve yakın çevresinde sazlık alana gelen su kaynakları, bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle milli parka ulaşamaz haldeydi. Sultansazlığı Milli Parkı ve Ramsar Yönetim Planı, sazlığa gelen su kanallarından damlama ve yağmurlama sulama yöntemleriyle tarımsal sulama yapılmasını öngörüyor. Ancak, yöredeki çiftçiler, sazlığa giren suyun önünü tamamen keserek tarımsal sulamada vahşi sulama yöntemini tercih ediyorlar. Geçen yaz aylarında yaptığımız çalışma ile bentleri yıktık ve suyun sazlığa ulaşmasını sağladık. Alana su girişinin olmamasının etkisiyle de artan ve yöredeki insanların sazlığı paylaşamama gibi sorunlar nedeniyle de çıkan, 5 yıldır devam eden turba yangını olan bölgeler vardı. Traktör ile açtığımız bir kanal ile 3 aylık bir süre içinde bu yangınlar tamamen söndü. Sazlığa giren tüm su kanalları açık tutuldu, yağmurun da etkisi ile sazlık alanda su seviyesi son 10 yılın en üst seviyelerine ulaştı. Bu çalışmalar sonucunda, geçen yıllarda traktörler ile gezilen bölgeler şimdi kayıkla gezebilir hale geldi."

    Geçen yıl kasım ve aralık aylarında kontrollü bir şekilde yöre halkına saz kesimine de izin verdiklerini dile getiren Baykan, böylece yöre ekonomisine de katkı sağlandığını ifade etti.

    Yaklaşık 319 bin hektarlık Develi Ovası’nın 39 bin 57 hektarlık kısmının milli park ve Ramsar alanı statüsünde olduğunu belirten Baykan, sazlık bölgesinin doğal özelliği nedeniyle su buharlaşmasının çok fazla olduğunu, alana giren suyun buharlaşan sudan az olması ve kanallarda sazlığa verilmesi gereken suyunda çiftçiler tarafından bentlerle kesilmesiyle bölgedeki doğal yaşamın tehlikeye girdiğini kaydetti.

    Baykan, sazlığa yeterli su girişinin yapılması için bölgede tarımsal sulamada damlama sulama yönteminin mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

    2006’da Milli Park kapsamına alındı

    Kayseri’nin Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçe sınırları içinde bulunan Sultansazlığı, Bakanlar Kurulu kararıyla 2006 yılı mart ayında milli park kapsamına alındı.

    24 bin 523 hektar büyüklüğündeki Sultansazlığı, 1988 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tabiatı koruma alanı olarak, 1993 yılında da Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. derecede doğal sit alanı olarak ilan edilmişti.

    Kapadokya, Erciyes Dağı ve Aladağlar Milli Parkı üçgeninde yer alan Sultansazlığı’nda 301 tür kuş yaşıyor. Sazlıktaki kuş sayısı, mevsime bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 700 bine ulaşıyor

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu