YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Ağustos 2007

KARBON TİCARETİ ORMANLARIN KESİLMESİNİ TEŞVİK Mİ EDİYOR?

  • “Biyoloji Bilimi Halk Kütüphanesi” (Public Library of Science Biology) dergisinde yayınlanan bir  araştırmaya göre, Kyoto Protokolünün mekanizmalarından biri olan Karbon Ticareti aslında, dünyanın bozulmamış büyük  ormanlarının kesilmesini teşvik edebilecek bir niteliğe sahip.   

    Washington, 14 Ağustos, 2007

    Geçtiğimiz Pazartesi günü “Biyoloji Bilimi Halk Kütüphanesi” (Public Library of Science Biology) dergisinde yayınlanan bir  araştırmaya göre, Kyoto Protokolünün mekanizmalarından biri olan Karbon Ticareti aslında, dünyanın bozulmamış büyük  ormanlarının kesilmesini teşvik edebilecek bir niteliğe sahip.

    Kyoto Protokolü, dünyanın bozulmamış orman rezervlerinin % 20’sine sahip olan ülkelerdeki, bu kaynakların korunmasını sağlayacak hiçbir önlem getirmiyor.

    Kyoto, ormanları tahrip edilmiş ülkelerde yeniden ormanlaştırmaya karbon kredileri verilmesini öngörüyor. Ancak, var olan ormanlarını koruyan ülkelere bu konuda hiçbir avantaj sağlamıyor. Yani, “Ormanlarını koruyan ülkelerin satabileceği hiçbir şey yok” diyor, araştırmacılardan Gustavo Fonseca.

    TERSİNE TEŞVİK

    Bu durum, ormanlarını koruyan ülkeler için, onları kesmeleri yönünde tersine bir teşvik oluşturuyor. Buna göre, diğer ülkeler gibi onların da Kyoto’nun “sınırla ve sat” (cap-and-trade) mekanizmasından yararlanabilmeleri için, ormanlarını kesmeye başlamaları özendiriliyor. Yani önce kesmeye başla, daha sonra buna bir sınırlama getirerek, henüz ormansızlaştırılmamış olan kısmı sat.

    Bu tür ormansızlaştırma riskinin olduğu bazı ülkeler, Panama, Kolombiya, Kongo, Peru, Belize, Gabon, Güyan, Surinam, Bütan, Zambiya ve Fransız Güyanı. Dünya Bankasında “Küresel Çevre”den sorumlu olan Fonseca, bu ülkelerin, “küresel ormansızlaştırmanın önlenmesi pazarına” dahil edilmeleri gerektiğini vurguluyor.

    Önerilen sisteme göre bu ülkeler, ormansızlaştırmalarını dünya ortalamasının altında tuttukları oranda kredi kazanabilirler. Bu pazar mekanizmaları, BM’nin bu yıl Washington, Bali ve Endonezya’da yapacağı bir dizi uluslar arası toplantıda tartışılacak.

    Bozulmamış ormanların, sera gazı emisyonunu azaltmalarının yanı sıra, su kaynaklarının korunması, bitki tozlaşmasının sürdürülmesi ve biyo-çeşitliliğin devamı yönünde de büyük önemi var.

    Araştırmacılardan Russel Mittermeier’e göre, dünyadaki sera gazı salınımının % 20-25’inden, ormanların tahrip edilmesi sorumludur. Ancak insanlar, araçların ve sanayinin yarattığı sera gazlarından çokça bahsederlerken, bu çok önemli olguyu ne yazık ki göz ardı ediyorlar. Oysa dünyamızdaki ormanlar varlıklarını artık güçlükle koruyabiliyorlar ve onların yok edilmesi küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri olarak karşımızda duruyor.

    Çeviren: Tayfur Cinemre

        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu