14 Ağustos 2007 - Milliyet
İBB, çöpten yılda 10 milyon YTL çıkarıyor
Topladığı yıllık ortalama 4 milyon ton çöpün, 100 bin tonunu geri dönüşümle ekonomiye kazandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), dönüştürülen malzemeleri geri dönüşüm uygulayan firmalara satıyor
Yılda yaklaşık 4 milyon ton çöp toplayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geri dönüşüm çalışması 'Katı Atık Projesi'yle, atığın yaklaşık 100 bin tonunu geri kazanarak çöpten kasasına 10 milyon YTL değerinde gelir sağlıyor.İstanbul'da her geçen gün atık miktarının artması, mevcut atık depolarının kapasitelerinin yetersiz gelmeye başlaması, geri dönüşümü mümkün atıkların evsel atıklarla beraber depolanması Katı Atık Projesi'ni hayata geçirdi. Katı atığın dönüşüm serüveni, uygulama planına göre belirlenen konut ve işyeri gibi yerlerden poşetinde veya toplama konteynerinde toplanmasıyla başlıyor. Kâğıt, karton, plastik, metal, cam gibi karışık olarak biriktirilip balyalar halinde geri dönüşüm tesisine getirilen atık, Kompost ve Geri Dönüşüm Tesisi'nde türlerine göre ayrılıyor.
Önce ayrıştırılıyorİlk etapta kompost (gübreden farklı olarak, toprağı ıslah edici organik değeri ve su tutma kabiliyeti yüksek malzeme) üretimi için; patates, soğan, domates gibi organik mutfak çöpü, boyutlarına göre ayrıştırılıyor. Bu sırada çöpten çıkan cam, plastik, metaller de türevlerine göre ayrılıp geri dönüşüm uygulayan firmalara ton fiyatından satılıyor. Kemerburgaz Hasdal'da bulunan eski katı atık düzenli depolama sahasında, çöp deposu içinde oluşan metan gazı, borular yardımıyla toplanarak, jeneratörler yardımıyla elektrik enerjisine çevriliyor. Elde edilen elektrik, elektrik şebeke hattına veriliyor. Elektrik idaresi sağlanan elektriğin ücretini İBB'nin hesabından düşüyor.Gemi atıklarında ise geri dönüşümden önce denizin temizliği hedef alınıyor. Denizden çıkan atıklar toplanıp içindeki karışık haldeki su ve yakıt ayrıştırılıyor ve elde edilen ürün, çimento ve kireç fabrikalarına düşük fiyattan satılıyor. Tüm bu çalışmalardan kâğıtta yüzde 56, kartonda yüzde 25, plastikte yüzde 12, metalde yüzde 2, camda yüzde 5 oranında dönüşüm sağlanıyor.
Kadıköy, atıkta liderİBB'nin verdiği bilgiye göre, İstanbul'da yılda 4 milyon ton atık toplanıyor. Bunun yaklaşık 100 bin tonu geri kazanılıyor. İstanbul'da 2007'nin ilk 7 ayında günlük ortalama 14 bin ton katı atık toplandı. En çok atık Kadıköy Belediyesi'nden (801 ton) elde ediliyor. Onu 785 tonla Küçükçekmece Belediyesi, 692 tonla da Gaziosmanpaşa Belediyesi takip ediyor.
Enerji için kaynak...Enerji üretimi için Kemerburgaz'daki Hasdal Enerji Üretim Santralı'nda 2007'nin ilk 7 ayında 2 milyon 12 bin 715 kwh enerji sağlandı, değeri 362 bin YTL. Kompost ve Geri Dönüşüm Tesisi'nde (günlük 1000 ton kapasiteli), 2007'nin ilk 7 ayında yapılan çalışmayla 26 bin ton kompost gübre üretildi. Bunun 3 milyon 968 bin 730 YTL ortalama getirisi oldu.Gemi atıklarından 2007'de 7 aylık dönemde 10 bin metreküpten 2 milyon 500 bin YTL'lik dönüşüm kârı elde edildi.
http://www.milliyet.com.tr/2007/08/14/ekonomi/eko01.html
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013