19.04.2010 NTVMSNBC
Atlantik Okyanusu'nda yeni bir çöp girdabı daha bulundu. Bilim insanları endişeli... Daha önce bulunan "Pasifik büyük çöp girdabı" bilim insanlarını yeterince endişelendiriyordu.
Bu endişeler yeni bulunan çöp girdabı ile daha da arttı. Atlantik çöp girdabının kilometrelerce uzunlukta olduğu görüldü.
Atlantik çöp girdabını bulan bilim insanları küçük plastik parçalarının denizdeki akımlarla bir girdap oluşturduğunu gördü. Çöp girdabındaki plastik şişeler yosun parçalarına dolanmıştı... Aradaki plastik kutular ise balıklar için adeta bir tuzağa dönüşmüştü.
Atlantik Okyanusu'ndaki bu yeni çöp girdabı bulunana dek, dünya okyanusları içinde beş tane büyük çöp girdabı olduğu düşünülüyordu.
Çöp girdaplarını araştıran ve son olarak Atlantik Okyanusu çöp girdabını da bulan "5 Girdap" adlı organizasyon ... Organizasyon üyeleri dünya okyanuslarındaki çöp girdaplarını tek tek inceliyorlar. Bu sayede denizlerdeki plastik kirliliğinin de haritası çıkmış olacak.
"5 Girdap" organizasyonu üyeleri internet sitelerinde onları harekete geçiren nedenleri şöyle anlatıyorlar: "Bugün yaşadığımız dünyaya bir bakın. Yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız hemen herşey plastik ambalajlarda. Bu malzeme öyle bir malzeme ki yıllarca bozulmadan durabiliyor. Peki bunları attığımızda ne oluyor? Bizim anne babalarımız daha önce geri dönüştürülebilen, tekrar kullanılabilen cam kavanozlar, metal kaplar kullanırlardı.
Oysa bugün çöp alanlarımız plastik ambalaj malzemeleri ile dolu. Bugün üretilen plastiklerin yalnızca % 5'ini geri dönüştürebiliyoruz. Peki geri kalanlarına neler oluyor? % 50'si çöp alanlarına gömülüyor, bir kısmı kullanılmaya devam ediliyor bir kısmı ise doğaya bırakılıyor. Dünya üzerinde plastik, büyüyen bir sorun haline gelmeye başladı. Denizlerdeki yaşamı etkiliyor. Plastik çöplerin bir kısmı denizlere atılıyor. Denizlerdeki çöpler, büyük akıntılarla biraraya geliyor. Bunlar da okyanuslardaki çöp girdaplarına dönüşüyorlar. Yalnızca Kuzey Pasifik Girdabı'nda çöpler Amerika Birleşik Devletleri'nin iki katı büyüklüğünde bir alanı kaplıyorlar. Tabii bu hareketli bir alan ve mevsimlere göre büyüklüğü değişebiliyor... Bu girdaptaki plastik çöpler onlarca yıl kalacaklar. Şu ana kadar yapılan araştırmaların büyük bir kısmı Kuzey Pasifik'teki çöp girdabı üzerinde yoğunlaştı. Ama bunun dışında bilinen başka girdaplar da var. Büyüklerin yanısıra Antartika ve Alaska'daki küçük girdapları da unutmamak gerek. Şu anda deniz bilimciler dünya okyanuslarındaki plastik kirliliğinin boyutlarının tam olarak ne olduğunu bilemiyorlar... Deniz memelileri, deniz kaplumbağaları, balıklar... Tüm bu canlılarını vücutlarında artık plastik kalıntıları bulunuyor. Denizde yaşayan canlılar plastikleri yutuyorlar. Bu da bir kısım deniz canlısının ölümüne neden oluyor. Unutmamak gerekir ki, plastik çöpler artık denizdeki yaşama girdi. Peki bunlar yediğimiz deniz canlıları yoluyla bizim bedenimize de girmiyor mu? Bu işin tek çözümü var. Alış veriş yaparken plastik ambalajlardan uzak durmak.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013