18.04.2010 Radikal
Yunus gösterileri birçok ülkede yasaklanırken, Türkiye'de 12. tesis açılacak. Sivil toplum örgütleri bir yunus hapishanesinin daha açılmaması için harekete geçti
Türkiye’de yeni yunus gösteri merkezleri açılmamasını isteyen Sualtı Araştırmaları Derneği- Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG), Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e taleplerini içeren yazı gönderdi.
SAD-DEMAG Koordinatörü Fethi Bengil, Türkiye’de 11 yunus gösteri merkezi olduğunu, bundan sonra yeni bir tesis açılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de deniz memelilerinin tutulması ve tutuldukları yerlerin özellikleriyle ilgili bir yasa olmadığına dikkati çeken Bengil, yunus gösteri merkezlerinin sayısının artmasından endişe duyduklarını belirtti.
Brezilya ve Belçika’da söz konusu tesislerin açılmasının, İtalya’da ise yunus ve balinaların insanlarla etkileşime sokulduğu programların yasaklandığını vurgulayan Bengil, "Bu merkezlerin ülkemizde yasaklanmasını istiyoruz. Bu gerçekleşene kadar yunus ve balinalar konusunda uzman kişilerin desteğiyle bu tesislerin işletilmesine ilişkin yönetmelik en kısa sürede çıkarılmalıdır" dedi.
Bu tesislerin bazılarında engelli çocuklar için yapılan yunus terapi programlarını da eleştiren Bengil, söz konusu programların faydalarının herhangi bilimsel bir çalışmayla kanıtlanmadığını öne sürdü. Yunusların sosyal ortamlarından koparılıp havuzlarda gösteri amaçlı "tutsak edilmelerini" kabul edilemez olarak nitelendiren Bengil, şöyle konuştu:
"Ülkemizin yaban hayatın korunması konusunda gösterdiği olumlu çabaların yunus tesislerinde kullanılmak üzere canlı yunus avı ve ticaretine verdiği izinle gölgelendiğini düşünüyor, bu talihsiz tutumun devam etmemesini umut ediyoruz. Yunus tesislerine gösterilen tepkiye duyarlı bazı tur şirketleri ülkemizdeki yunus tesislerine tur düzenlemeyi durdurduklarını açıklamışlardır. Bu haberler tesislerin zarar etmesine ve ellerindeki yunusları salmalarına neden olabileceği için bir yanıyla kaygı vericidir.
Tutsak yunusların doğaya salınmasıyla ilgili ayrıca kurallar vardır. Bu kurallar yunusların salınmasının uzmanlık gerektiren oldukça masraflı bir süreç olduğunu gösterir. Yunusların belirlenmiş bir prosedürün izlenmesinin ardından salınması gerekir. Bu prosedüre göre yunus salınmaları özellikle yaban popülasyonlarına zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Avlandıkları bölgeden farklı bir yerde salınan yunuslar o bölge popülasyonu için yabancı genetik kirlilik tehlikesini gündeme getirir."
Yeni tesisler açılmaması yönündeki isteklerini içeren bir yazıyı Bakan Eker’e gönderdiklerini bildiren Bengil, Türkiye’de doğayı ve denizi tanıtmak amacıyla memeli canlıların kullanılmaması, etik, doğal değerlere saygılı tesislerin yapılması, bu tesislerin nitelik ve standartlarını belirleyen mevzuat oluşturulması konusunda rehberlik etmeye hazır olduklarını da kaydetti.(aa)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013