YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Nisan 2010

Munzur Çayı da Kirletildi

  • 18.04.2010 Radikal

    Türkiye'nin en temiz çaylarından biri olarak bilinen Tunceli'deki Munzur Çayı, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerde fuil oil boşaltılması sonucu kirletildi.

    Çayın kirletilmesi ile Munzur Çayı'nda yetişen ve dünyanın en lezzetli balıklarından kabul edilen kırmızı pullu alabalıkların büyük risk altına girdiği belirtildi.

    Munzur Çayı'na fuil- oil dökmesi sonucu çay siyaha boyandı. Kalorifer yakıtı olarak kullanılan fuel oil'in kentin kanalizasyon sistemiyle Munzur Çayı'na deşarj edilmesi nedeniyle çayın kent merkezinde bulunan büyük bölümü siyah renge büründü. Uzunçayır Barajı'nda su tutulması nedeniyle akışı da duran çaydaki kirlilik suda yaşayan canlıları tehdit ediyor. Tunceli Belediye Başkan yardımcısı İbrahim Kasun, meydana gelen olayla ilgili Emniyet Müdürlüğü ve Çevre Müdürlüğü ile koordineli çalışma başlattıklarını belirterek, şöyle dedi:

    “Şehrin kanalizasyon çıkışından doğamızı kirleten, Munzur'u katleden bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. Bunu yapanlar doğa, çevre ve Munzur düşmanı. İnançlarımıza göre Munzur'u kirletenler düşkün ilan edilmekte. Kendini bilmez bir takım insanlar kalorifer sistemini temizleme zahmetine katlanmadan en kolay yolu seçiyor. Bunları tespit ettiğimizde en ağır cezayı keseceğiz.”

    Belediye başkan Yardımcısı Kasun, ellerinde kirliliği temizleyebilecek teknolojik sistem bulunmadığını söyledi. Kent ve çevre konusunda araştırma yapan Tunceli Üniversitesi öğretim görevlisi Ali Ekber Doğan ise, yaşanan olayda, halkın çevre konusundaki bilgisizliği, duyarsızlığı ile baraj nedeniyle su akışının engellenmesinin ortaklaşa etkisinin yaşandığını söyledi. Kirliliğin temizlenmesi halinde dahi mazotun biriktiği yerde canlı varlığının ortadan kalkacağını belirten Doğan, “Geçen yılki durum olsa bu sonuç yaşanmaz ve buralarda birikmezdi. Çevresel bir yıkım tehlikesi altında kalınmazdı. Bu geçiştirilebilecek bir şey değil” dedi.(dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu