YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2010

Saz Kedisinin İzindeler

  • 07.04.2010 Radikal

    WWF tarafından başlatılan projeyle saz kedilerinin türünün devamının sağlanması planlanıyor

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından başlatılan "Saz Kedisinin İzinde" projesi kapsamında gelecek nesillere saz kedilerinin aktarılması ve türün sağlıklı neslinin devamının sağlanması planlanıyor.

    WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle deniz, göl ve nehir kenarlarında yer alan sazlık ve çalılık alanlarla ormanlarda yaşayan saz kedisini iri bir yaban kedisi olarak nitelendirdi.

    Yetişkinlerinin av köpeği boyutlarında olduğunu anlatan Baştak, saz kedilerinin doğadaki önemli ve faydalı türlerden biri olduğunu ifade etti. Baştak, şunları söyledi:

    "Kuşlar, tavşanlar, kemiriciler, yılan ve kertenkelelerle bazen leşlerle beslenirler. Bütün bunlar, saz kedilerinin en iyi şekilde üreyip popülasyonlarını arttırmasına yardımcı olurken doğadaki ölü hayvanların da ayıklanmasını sağlar. Saz kedileri aynı zamanda yaban domuzu, ev faresi ve sıçan türleri ile kertenkele ve yılanların sayılarını da dengede tutar. Renk ve desenleri çok farklılık göstermekle birlikte boz renkli ve ayaklarında benek-desenler bulunmaktadır. Kuyruk ucunda da koyu renkte halkalar bulunur. Gece ve gündüz her zaman aktiftirler. Yavrularını ağaç altlarında korunaklı yuvalarında doğurup büyütürler ancak doğan yavrular diğer saz kedileri, çakal, kuyruk süren ve domuzlar tarafından avlandığı için yaşama şansları düşüktür."

    Baştak, saz kedilerinin Türkiye’de Ege, Orta Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok nadir olarak yaşadıklarını belirterek, Köyceğiz Gölü, Bafa Gölü ve Dalaman Nehri civarı, Manavgat Çayı civarındaki sazlıklar, Hatay Asi Nehri, İskenderun Körfezi çevresindeki sazlık ve sulak alanlar, Eskişehir Porsuk çayı sazlıkları, Kütahya civarı ve Ağrı Dağı çevresindeki sulak alanlarda çok az sayıda saz kedisine rastlandığını bildirdi.

    Nesli tehlike altında

    Yaşam ve beslenme alanlarının yetersizliği ve insan etkisi nedeniyle saz kedilerinin neslinin tükenmek üzere olduğuna dikkati çeken Baştak, bu nedenle avlanmasının yasak olduğunu anlattı.

    Hazırladıkları projeyi saz kedilerinin neslinin varlığını sürdürebilmesi için çok uygun şartlara sahip olan Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında uygulayacaklarını belirten Baştak, "Alanda, ağaca tırmanarak avlanabilen tek büyük memeli türü saz kedisidir. Ayrıca yuvalama alanı olarak çok fazla seçeneğe sahiptir. Bu açıdan da gelecek nesillere saz kedilerinin aktarılması ve türün sağlıklı neslinin devamı için Akyatan ülkemizdeki en uygun yerlerden biridir" dedi.

    Türkiye’deki saz kedisi sayısıyla ilgili sistemli araştırmalara dayalı veriler bulunmadığına işaret eden Baştak, Akyatan’da, bu türün korunması ve varlığını sürdürmesi açısından çok önemli bir çalışma yapılacağını söyledi.

    Sayıları ilk defa belirlenecek

    Bu ay başlayan saha çalışmalarının birinci hedefinin, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme sahasında saz kedisi sayısının belirlenmesi olduğunu ifade eden Baştak, şunları kaydetti:

    "Saha çalışmaları Ekim sonuna kadar devam edecek. Daha sonraki süreçte saz kedisinin korunmasına yönelik hem yerel hem de ulusal bazda farkındalık çalışmaları başlatılacak. Adana Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koleji işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma kapsamında, özellikle yerel okullarda saz kedisinin yeni nesiller tarafından sahiplenilmesi amacıyla bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

    Proje, saz kedisinin tüm bölgedeki popülasyonunun belirlenmesi, türe yönelik tehditlerin tespiti ve türün korunmasına yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarını kapsıyor. Projenin amacı bugüne kadar Türkiye’deki popülasyonları tespit edilmemiş olan saz kedilerinin popülasyonunun öncelikli olarak Adana Akyatan’da belirlenmesi. İlerleyen yıllarda popülasyonun tespit edilmesi için saz kedisinin görüldüğü diğer alanlarda da projeler yapılması öngörülüyor."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu