13 Ağustos 2007 - Milliyet
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin afet saymadığı kuraklığa karşı önlem almadığını belirterek, "Risk yönetimi uygulansaydı, yılın başından itibaren su daha programlı kullanılabilirdi" diye konuştu
ÖNAY YILMAZ İstanbul
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin göz göre göre gelen kuraklığa karşı önlem almadığını belirterek, "Kuraklık dünyadaki 31 doğal afet arasında en tehlikelisi, ama Türkiye'de kuraklık afetler arasında bile yer almıyor" dedi.Kuraklığa karşı Türkiye'nin alması gereken 10 önlem olduğunu kaydeden Kadıoğlu, yapay yağışın da çözüm olmadığını vurguladı.
Risk yönetimi gerekliTürkiye'nin kriz yönetiminden risk yönetimine geçmesi gerektiğini anlatan Kadıoğlu, "Eğer risk yönetimi uygulansaydı, yılın başından itibaren su daha programlı kullanılabilirdi. Ama bu politik nedenlerle göz ardı edildi" dedi. Kadıoğlu, şöyle konuştu:"Türkiye yarı kurak bir iklime sahip. Bu yarı kuraklığın üzerine bir de kuraklık yaşıyoruz. Onun yanında su stresi problemi var. Yüksek nüfus ve sanayi su olmayan yerde toplanmış. Bu da aşırı talep yaratıyor. İstanbul'dan sanayinin çıkarılması ve geriye göçün teşvik edilmesi lazım. Sanayi mi, kültür mü, ticaret mi, nasıl bir şehir olacağına karar verilmesi lazım. Azalan yağışlardan su elde edebilmemiz için su havzalarına çok ihtiyacımız var. Havzalardan bir çakıl taşının dahi verilmemesi gerekiyor.Kuraklık Türkiye'de afet sayılmıyor. En büyük afet de bu yaklaşım. Türkiye'nin 7269 sayılı Umumi Afetler Kanunu'nda kuraklığın adı bile geçmiyor. '6 afet ve diğerleri' deniyor. Yani kuraklık diğerleri' arasında. Kuraklıkla ilgili olarak hiçbir istatistik ve çalışma yok. Bir numaralı afet olmasına rağmen kuraklık afetten sayılmıyor.
El Nino benzerliği varŞimdi Afet İşleri bunun farkına vardı, değişiklik yapmaya çalışıyor. 31 doğal afet var dünya üzerinde, bunun 28 tanesi meteoroloji, yani havayla ilgili; ama Afet İşleri'nde sadece yer bilimciler ve inşaatçılar var."1989-90'da İstanbul'da yine kuraklık yaşanmıştı. 2007 ile tek benzer yanı, ikisinin de El Nino yılı olması. El Nino, dünya ortalama sıcaklıklarını artırırken, yağış getiren fırtınaların yörüngelerini de değiştiriyor. Avrupa'da sel, yağış var; ama Türkiye'de yok. Çünkü yağış getiren sistemler kuzeyden aşağıya, güneye inmedi geçen kış. Yazın kuzeye çekilirler, ama kışın güneye inmeleri gerekirdi. Yüksek basınç merkezleri bunları bloke etti. O yüzden kuraklık yaşıyoruz."
Yağışlar 6 ay normal olacak
Kadıoğlu, 6 aylık iklim tahminlerinde, Türkiye'de yağışların mevsim normallerinde gözüktüğünü belirterek, "Ama tahminler bir yandan yağışları mevsim normallerinde gösterirken, hava sıcaklıklarını da mevsim normallerinin üzerinde gösteriyor. Yani yağışlar mevsim normallerinde, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde olduğu zaman şu anlama geliyor; daha az kar yağışı, daha çok yağmur" dedi.
Kuraklıkla mücadelenin 10 yolu
1) 1 Ekim'de bir su bütçesi hazırlanmalı2) Yerel yönetimlerde kuraklıkla mücadele planları yapılmalı3) Su havzaları korunmalı4) Şehirler su kapasitesine göre planlanmalı5) Su şebekelerinden ve barajlardan su kaybı önlenmeli6) Sanayide kullanılan suyun tekrar kullanılabilmesi için arıtma tesisleri kurulmalı7) İşyerlerinde ve evlerde suyun yanlış kullanımının önüne geçilmeli8) Tarımsal sulama konusuna eğilmeli. Tarımda tatlı suyun kullanım oranı yüzde 70. Tarımda yüzde 20'lik bir tasarruf yapılsa kentlerin tüm kullandığı sulara eşit bir su elde edilebiliyor. Tarımsal sulamada doğru teknoloji teşvik edilmeli.9) Suyun nasıl kullanılacağına dair su çerçeve yasası çıkarılmalı10) Su, hava ve iklim politikaları tek elden düzenlenmeli
http://www.milliyet.com.tr/2007/08/13/yasam/axyas01.html
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013