YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2010

Yaşam Zinciri Bozulunca

  • 05.04.2010 NTVMSNBC

    Orta Anadolu'da tarladaki anızların yakılması yılanların sayısını azalttı ve farelerin tarlaları istila etmesine neden oldu. Farelere karşı kullanılan zehir ise tilkilerin varlığını tehdit etmeye başladı.

    Toprağın bahar ve güz döneminde ekime hazırlanması için tarlayı sürme gibi maliyetlerin yüksek olduğu bahanesine sığınan çiftçi, özellikle Orta Anadolu'da ekinin anızlarını yakma yolunu tercih ediyor.

    Bu konuda yasak ve ceza olmasına karşın anızın bilerek yakıldığının tespiti son derece güç olduğu için, tarlasında yabani ot çalışması yapmak isteyen çiftçiler, canlı bir organizma olan toprağın veriminin azalması pahasına bilinçsizce anız yakmaya devam ediyor.

    Tarladaki anızların yakılması önce farenin doğal düşmanı olan yılanların sayısını azalttı, sonra da sayıları aşırı artan farelerle baş edilmesi için ilaçla mücadeleye başlanınca tilkiler ölmeye başladı. Yetkililer, bu yıl ülke genelinde Konya Ovası ve Ege'de yaşanan tarla faresi istilasının anız yangınlarıyla başladığını belirterek, şunları kaydetti:''Ekim yapılan tarlalara zarar veren fareler çok çabuk üreyebiliyor. Bu hayvanlar tehlike anında çok hızlı hareket ederek yerin altındaki yuvalarına giriyor ve anız yangınından kurtuluyor. Farenin en büyük doğal düşmanı olan yılan ise sürüngen olduğu için bu kadar çabuk hareket edemiyor ve anız yangınında ölüyor. Anız yangını insan eliyle çıkarılıyor, yani insan burada doğaya müdahale ediyor. Bu yıl olduğu gibi doğal düşmanı azalan fare normal popülasyonunun çok üzerinde ürüyor. Bunun için bu yıl Hindistan'dan fare ilacı ithal edildi. Bu ilaç çiftçilere dağıtılıyor, buğdayla karıştırılıp fare deliklerine bırakılıyor. Bu kısa vadede en etkili çözüm ancak nihai çözüm değil. Zehirli fareleri yiyen tilkiler ölüyor.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu