YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2010

Kırlangıç Zamanı

  • 26.03.2010 NTVMSNBC

    Baharla beraber "kuş göçü" de başladı... Doğa Derneği "Yaşayan Bahar" kampanyası ile başımızın üzerinden geçen kuşlarla bizi tanıştırıyor... İşte o kuşlardan biri: Kırlangıç...

    Kırlangıçlar, parlak koyu mavi sırtı, pas rengi boğazı, beyaz göbeği ve uzun çatallı kuyruğu olan küçük kuşlardır.

    Uçarlarken tamamen siyah görünürler, süzülerek uçmaları ve uzun kuyrukları sayesinde onları fark etmek oldukça kolaydır.

    Kırlangıçlar tellerin ya da binaların üzerinde oturduklarında şakır ve birbirleriyle gevezelik yaparlar. Kırlangıçlar tüm Avrupa’da yaygındır, İskandinavya’dan, Türkiye’ye ve hatta Afrika’nın Akdeniz kıyılarına kadar bir çok yerde görülür. Kırlangıçları Avrupa’da yalnızca baharda ve yazın görebilirsiniz.

    Kırlangıçlar bahar zamanında üremek, yuva yapmak ve yavrularını büyütmek için kuzeye, Avrupa’ya uçarlar. Kırlangıçları Türkiye’de Mart – Eylül arasında görmek mümkün.

    Kırlangıçlar efsanevi uçucudurlar. Çok çeviktirler ve zamanlarının çoğunu böcekleri yakalamak için havada geçirirler. Bu özellikleriyle ebabillere çok benzerler, fakat ebabiller çoğunlukla şehirlerde, kırlangıçlar ise kırsal alanlarda yaşarlar. Bununla birlikte görünüşlerinde de bir çok farklılık vardır.

    Kırlangıçlar küçük bir kase şeklindeki yuvalarını tükürükleriyle ve çamurla yaparlar. Eğer bir çiftlikte yaşıyorsanız, kırlangıç yuvası bulabilmek için eski binalara, tahta kirişlere ya da çatı kirişlerine bakmanız iyi bir fikir olacaktır. Yuvayı bulduğunuzda çok sessiz olabilirseniz yuvada yavrularını böceklerle besleyen kırlangıç ailelerini görebilirsiniz. Emin olun, bu gerçekten çok değerli bir gösteridir.

    Kırlangıçlar Avrupa’da yaygındır ve Avrupa’daki popülasyonları oldukça iyi durumda. Yine de unutmamalıyız ki, kırlangıçların yaşam alanlarının herhangi bir zarara uğraması onların sayılarının azalmasına ve hatta kıtamızda bir daha hiç görülmemesine neden olabilir. Bu nedenle kırsal alanların korunması oldukça önemli.

    (Kaynak: Yaşayan Bahar.org)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu