28.03.2010 Radikal
İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan ve aylardır güzergahının neresi olacağı tartışılan 3'üncü köprünün yapım kararı, yaklaşık 300 kişilik bir grup tarafından protesto edildi
Köprünün geçeceği olası güzergahlarda yaşayan vatandaşlar ve köprü yerine yaşam platformu üyeleri, el ele tutuşarak yürüdü. İnsan zinciri oluşturduklarını ifade eden grup, 3'üncü köprüye izin vermeyeceklerini söyledi.
Sarıyer Hacıosman mahallesinde toplanan grup, “3'üncü köprü bir cinayettir. 27 Nisan 1995, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan” ve “Rant köprüsüne geçit yok. Mahalleme dokunma” yazılı pankartlar taşıdı. Ellerinde, “Köprü değil orman”, “ Köprü değil su”, “Köprü değil yaşam” ve “Köprü değil toplu ulaşım” yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık “Köprüyü yapanlar, memleketi satanlar” ve “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları attı. Bazı vatandaşlar eyleme çocukları ile birlikte katıldı. Tarabya bayırından yürüyüşe geçen grup, Büyükdere caddesi üzerinde, tek sıra oluşturarak el ele tutuştu. Yoldan geçen otomobillerin de klakson çalarak destek verdiği insan zinciri, İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü önünde sona erdi. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan, Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Kader Cihan şunları söyledi:
“AKP hükümeti, İstanbul'da halkın yararlandığı son doğal ve kamusal alanları da hızla büyük sermaye ve rant çevrelerine peşkeş çekmeyi planlıyor. 3'üncü köprü adı verilen organize cinayet projesini sermayeye altın tepsi içinde sunarak, İstanbul'un son orman alanlarını, su havzalarını ve yoksul halkın yaşam alanlarını hedefine koyan işgali yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, bir süre önce olası 3'üncü köprü güzergahının Tarabya-Beykoz yada Sarıyer-Yuşa Tepesi hatlarından birisi olacağını açıkladı. İstanbul halkı olarak evlerimizi yıkmanıza, ormanımızı ve suyumuzu yok etmenize, kısacası geleceğimizi karartmanıza seyirci kalmayacağız. 3'üncü köprünün hedef tahtasına konulan İstanbul'un kuzey ormanları, yüzlerce yıllık su bentleri ve su havzaları, halkımızın ortak değerleridir. Bugün burada kurduğumuz insan zinciriyle, bu ortak değerimizi yağma çetelerine karşı savunacağız. İstanbul için raylı sistem ağırlıklı, deniz yolunu en etkin biçimde kullanan ve otobüslerle desteklenmiş bir toplu taşıma sisteminin oluşturulması gereklidir. 3'üncü köprü denen rant projesini durdurana kadar, rant değil yaşam kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” (dha)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013