YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2010

Barajsız Hasankeyf'i Arama Konferansı

  • 25.03.2006 Atlas

    Hasankeyf Belediyesi ve Doğa Derneği, Hasankeyf ve Dicle Vadisi için 'barajsız' bir geleceğin temellerini atmak üzere 10-11 Nisan 2010 tarihlerinde uluslararası bir arama konferansı düzenleyecek. Dicle Vadisi'nin doğal haliyle Türkiye ve dünyaya büyük yarar sağlayacağını bilim insanlarının görüşleri ışığında ortaya koymak ve belgelemek olan iki gün sürecek konferansın amacı Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası olabilmesi için bir yol haritasının belirlenmesi.  
     
    Toplantıda, bölge halkı, uluslar arası ve ulusal sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ile kültür mirası, turizm, ekoloji ve sosyo-ekonomik gelişme alanlarında uzman yerli ve yabancı akademisyenler bir araya gelecek.

    Doğa Derneği Başkanı Güven Eken konferansa ilişkin yaptığı açıklamada, 'Hasankeyf'i de içine alan Dicle Vadisi, UNESCO'nun on 'Dünya Mirası' kriterinin dokuzunu birden sağlayan dünyadaki tek yerdir. Her yıl, bir milyonu aşkın yerli ve yabancı turist en az on bin yıllık bu tarihi şehri ve çevresindeki doğal güzellikleri ziyaret etmeye gelmektedir. Ne yazık ki, Ilısu baraj projesi, Hasankeyf'i ve Dicle Vadisi'ni sular altında bırakacağı için bu 'Dünya Mirası'nı tehdit etmektedir. Ilısu baraj projesi gerekçesiyle bölgede son elli yıldır hemen hiçbir kalkınma projesi gerçekleştirilmemiş, tarihi eserler kaderine terk edilmiş, Hasankeyf olağan üstü bir cazibe merkezi olmasına rağmen burada hiçbir turizm altapısı yapılmamıştır. Sonuç olarak, baraj nedeniyle bölge ekonomisi ciddi zarar görmüştür' dedi.

    Ilısu Barajı inşa edildiği takdirde, Hasankeyf ve dört yüz kilometrelik nehir ekosistemi sular altında kalacağını belirten Güven Eken Avrupa ülkeleri ve yatırım bankaları, doğaya ve kültürel mirasa vereceği zararlar nedeniyle 2009 yılında Ilısu baraj projesinden geri dönüşsüz olarak çekildiğini söyledi. Öte yandan, bugüne kadar Ilısu Barajı'nın iptali, vadinin UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi ve bölge için alternatif bir kalkınma vizyonunun hazırlanması ile ilgili herhangi bir adım atılmadığına dikkat çeken Eken 10-11 Nisan'da düzenlenecek arama konferansının önemli bir adım olacağını kaydetti. Eken, konferansın tüm kurum ve kişilere açık olduğunu sözlerine ekledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu