YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2010

Ters Lalenin 43 Çeşidi Türkiye'de

  • 25.03.2010 Radikal

    Dünya'da en fazla ters lale türünün bulunduğu Türkiye'de tür sayısı son yapılan araştırmada 43 olduğu ortaya çıktı

    Türleri içinde de 20 ters lale türünün Türkiye’ye endemik olduğu bildirildi.

    Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tekşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Aytaç ile TÜBİTAK tarafından desteklenen ters lale projesini tamamladıklarını, ters lalenin bölgesel olarak kültüre alınmasıyla ilgili çalışma ve araştırmanın da devam ettiğini söyledi.

    Ters lalenin dünya genelinde 167 türünün bulunduğunu ve en fazla tür çeşidinin de Türkiye’de olduğunu ifade eden Tekşen, yaptıkları araştırma ve incelemelerde 43 ters lale türüne rastladıklarını ve bu türlerden 20’sinin Türkiye’ye endemik olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

    Ters lalenin Türkiye’de yörelere göre çeşitli isimlerle bilindiğini anlatan Tekşen, ağlayan lale, ağlayan gelin, hüznün çiçeği, yaban lalesi, şahtuğu, imparator lalesi ve Adıyaman lalesi isimlerinin ters lale türleri için kullanıldığını dile getirdi.

    İki yeni ters lale türü bulundu

    Araştırmaları sırasında Türkiye’yi gezdiklerini ve iki yeni ters lale türü bulduklarını vurgulayan Tekşen, "Araştırmalarımızdan önce Türkiye’deki ters lale türü 41 olarak biliniyordu. Bulduğumuz iki yeni türle birlikte tür sayısı 43’e, dünyadaki ters hale türü de 165’den 167’ye yükselmiş oldu. Muğla’da yaptığımız araştırmalar sırasında bulduğumuz bu iki yeni türe, Milasense ve Muglae isimlerini verdik" dedi.

    Ters lalenin Türkiye genelinde hemen her bölgede görüldüğünü belirten Tekşen, özellikle Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde türlerin yoğunlaştığını ancak diğer bölgelerde de ters lale türlerinin görülebildiğini bildirdi.

    Nesli tehlike altında olan türler sınıfı içinde

    Ters lalenin, dünyada nesli tehlike altında olan türler sınıfı içinde yer aldığını dile getiren Tekşen, şunları kaydetti:

    "Bu bitki türünün büyük çoğunluğu tehdit altında. İnsanlar ters laleyi soğanlı ve açmış olarak satmak için topluyor, genelde de kökünden söküyorlar. Ters lalelerin oluşturulan tarlalardan yurt dışına sınırlı oranda satışı yapılmaktadır. Şu an için bu bitkinin satışının yapılması çok yanlış bir uygulamadır. Geçmişte lale, Türkiye’den yurt dışına gönderilmiş. Şimdi bu laleler özellikle Hollanda gibi ülkelerde ıslah edilerek, bize satılıyor. Yani kendi lalelerimizi yurt dışından ithal ediyoruz. Şimdi de ters lale için bu tehlike bulunuyor. Biz ters laleyi doğal formlarında yurt dışına gönderiyoruz. Ters laleyi ıslah ederek yurt dışına bir marka olarak pazarlamalıyız."

    Ters lalenin ilaç yapımında da kullanıldığına dikkati çeken Tekşen, Çinlilerin bu bitkiden elde ettikleri ilacı kullandığını ve bunu geliştirmek için bilimsel araştırmalara devam ettiklerini kaydetti. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu