YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2010

BM Hayvanları da Koruyamıyor

  • 24.03.2010 Birgün
       
    Birleşmiş Milletler’de son dönemde hayvanların doğal ortamlarında korunması için yapılan oylamalar boşa çıkıyor. Kutup ayıları, ton balığı ve son olarak çekiçbaşlı köpekbalıklarının korunması için yapılan öneriler birer birer reddedildi.

    Çekiçbaşlı köpekbalıkları: Katar’ın başkenti Doha’da, Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeye (CİTES) üye 175 ülkenin bir araya geldiği toplantıda, ABD’nin destek verdiği, Japonya’nın ise karşı çıktığı teklif kabul görmedi. Yüzgeçleri için avlanan çekiç başlı köpekbalıklarının sayısının Çin ve diğer bazı Asya ülkelerinin yüzgeç çorbası talebi yüzünden son yıllarda yüzde 85 oranında azaldığı belirtiliyor.

    Kutup ayıları: Kutup ayılarının avlanmasını yasaklayan BM tasarısı, BM’de yapılan oylamada reddedildi. ABD’nin desteklediği yasak önerisine Kanada, Norveç ve Grönland’ın öncülük ettiği ülkeler karşı çıktı.Tasarıya muhalif ülkeler, avdan kaynaklanan ticaretin yarattığı tehlikenin çok az olduğunu ve yerlilerin yaptığı avın, yerli ekonomisi için hayati olduğunu ileri sürüyor. Muhalif ülkeler ayrıca, ticaretin, soyu tükenme tehlikesinde olan hayvanlara zarar verdiği fikrine de şüpheyle bakıyor. Küresel ısınmanın yarattığı etkilerin sembolü olan kutup ayılarının sayılarının 20 ile 25 bin arasında olduğu belirtiliyor. Kutup ayılarının çoğu Kanada topraklarında yaşıyor.

    Ton balığı: BM’nin vahşi hayatı koruma kurumu, Atlantik orkinosuna ihracat yasağı getirilmesini öngören tasarıyı reddetti. Katar’da bir araya gelen Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin CİTES’e üye 175 ülkeye Monako tarafından sunulan tasarıya sadece ABD, Norveç ve Kenya koşulsuz destek verirken, Japonya, Kanada ve çok sayıda yoksul ülke ise balıkçılığa dayalı ekonomilere zarar verebileceği gerekçesiyle karşı çıktı

    AB de yasağın yürürlüğe girmesinin, Mayıs 2011 tarihine kadar ertelenmesini talep etti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu