YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Mart 2010

Ulukışla'da Halk Madene Karşı Sokağa Çıktı

  • 22.03.2010 bianet

    Siyanürlü altın arayacak madenlerin toprağı, suyu ve havayı zehirleyerek evlerini terk etmeye zorlayacağını söyleyen köylüler, 12 Eylül'den sonra ilçede düzenlenen ilk mitingde "Ölüler altın takamaz!" diye haykırdı

    Niğde, Ulukışla'da siyanürle altın işletme girişimlerine karşı düzenlenen mitinge katılan iki bin beş yüz kişi  "Susma Haykır Siyanüre Hayır" dedi. Mitinge köy meclisleri dışında sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katıldı.

    Otogardan kervansarayna kadar yapılan yürüyüşe ilçe dışından da katılım vardı.  Altın işletmesi kurmak isteyen maden şirketine karşı uzun bir süredir mücadele veren Hasangazi, Porsuk, Beyağıl, Maden, İlhan, Tekneçukur, Emirler, Gümüş, Alihoca ve civar köy halkı cumartesi günkü mitingle altın işletmesi istemediklerini tekrarladı.

    Maden Yasası'na karşı

    Mitingte sık sık "Siyanürcü şirket memleketi terk et", "Ölüler altın takamaz", "Ne Bergama ne Ulukışla siyanüre karşı omuz omuza", "Ölmek Var Dönmek Yok", "Susma Haykır, Siyanüre Hayır", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz" sloganları atıldı. "Altın'cı Filo Defol", "Denizlerimizi Aldınız Derelerimizi Asla", "Siyanüre Hayır, Yaşam Bizimdir" yazılıdövizlerin daşındığı miting saat 12.00'da başladı.

    Hasangazi Köy Meclisi başkanı Hüseyin Özçelik, TBMM gündemine getirilen Madencilik Kanunu'nun mahkeme kararlarını hiçe sayacak nitelikte olduğunu, bu yasaya karşı hep birlikte mücadele edilmezse siyanürlü altın madenciliği yüzünden köylerinden olacaklarını vurguladı.

    Porsuk Köy Meclisi başkanı Bülent Erdem, köylülerin yaşama haklarına saygı duyulmadığını, hukuk kurallarının şirketlerin lehine yorumlandığının altını çizdi ve siyanürün yaratacağı tahribata dikkat çekti.

    Maden Köyü adına söz alan, Ercan Özgüler "Havamızı, suyumuzu, toprağımızı korumak için hep birlikte mücadele etmeliyiz, bu tehdit tüm bölgeye" dedi.

    "Tehdit tüm bölgeye"

    Bölgedeki halkı bölmek için köylülere iş vaat edildiğini belirten İl Genel Meclisi üyesi Birol Önder, "Ulukışla halkı her türlü baskı ve tehdide karşı yaşamak için direnmeye devam edecek" dedi.

    Bölge'de Maden işletme alanı olarak Hasangazi Köyü dışında, Porsuk Köyü'nde iki, Gümüş Köyü'nde iki, kirazıyla ünlü Darboğaz Kasabası'nda dört, Ulukışla'da iki, Maden Köyü'nde üç bölge gösterildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu