21.03.2010 Milliyet
AYDIN'ın Didim İlçesi kıyılarında yaralı olarak bulunduktan sonra rehabilite edilerek Gökova Körfezi'nde doğal ortamına salınan Akdeniz Foku Badem, doğal yaşama uyum sağladı. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, Yunan adalarını gezen Badem'in artık, insanlara yaklaşmadığını ve kendi kendine de beslenmeye başladığını söyledi.
Akdeniz foku Badem, Aydın'ın Didim İlçesi'nde balıkçılar tarafından yaralı halde bulunup, 5 Aralık 2006 tarihinde İzmir Foça'da tedavisi yapılıp, rehabilite edildi. 28 Nisan 2007 tarihinde, Gökova Körfezi'nde doğal ortamına salındı. İnsanların aşırı ilgisine alışınca doğal ortamına tam uyum sağlayamadı. Zaman zaman kendisiyle oynamak isteyen insanları ısırınca işadamı Mustafa Koç'un sponsorluğunda Marmaris'teki bir koyda kendisi için özel tasarlanan 15 metrekarelik, çevresi ağlarla örülü kafeste uzman kontrolünde tutuldu. Yaban hayatına alışması için de yaz sezonunun bitmesi fırsat bilinerek geçen Ocak ayında serbest bırakıldı.
Sürekli gidip geliyor
SAD ve AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, özgürlüğün tadını çıkartan Badem'in bugüne kadar neler yaptığını söyle anlattı: “Badem, bir süre Gökova Körfezi'nde dolaştıktan sonra Datça ve Bozburun bölgesine geçti. Daha sonra bir aya yakın kendisinden hiçbir haber alamadık. Daha sonra Yunanistan'da bizim tanıdığımız ve AFAG ile aynı eşdeğerde olan ‘MOM’ isimli dernek yetkilileri Rodos'un bir köyündeki küçük bir balıkçı limanında gördükleri bir fokun fotoğrafını bize mail atıp, Badem olup, olmadığını sordu. Fotoğraftaki fokun Badem olduğunu hemen anladık. Serbestçe dolaştığını öğrenince de çok sevindik. Ege'ye gitmiş ve hiçbir insanla iletişim kurmadan limanda günlerce dolaşmıştı. Daha sonra Sömbeki Adası'na geçtiğini ilettiler bize. Hatta MOM iki kişiyi görevlendirip, Badem'i hem Rodos ve hem de Sömbeki Adası'nda izlemeye alarak güvenliğini bile sağlamış. Sonra yine geldiği yolları izleyip Datça ve Knidos'u geçip, Gökova'ya ve en çok bakıldığı, zamanını harcadığı eski mekanı Karaca'ya döndü. Şu anda Karaca'da sürekli kalmıyor ve gidip geliyor. Nerede kaldığını bilmiyoruz.” Badem'in doğal ortamına uyum sağlamaya başladığını belirten Kıraç, ‘Amacımıza ulaştık. Badem artık insana fazla yaklaşmıyor, sevdirmiyor ve kendi kendine besleniyor. Dışardan ölü veya canlı balık veren olduğunda yemiyor. Artık kimseye muhtaç olmadan, başının çaresine bakabiliyor. Sanırım artık insanlarımız Badem'i bir oyuncak gibi görmek yerine onun doğaya kazandırılması gereken bir canlı olarak görmeye başladı. Bu gerçekten çok önemli” dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013